01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48/49/50/54//

 


22 mei 2007

Column 43

Allereerst wil ik me even verontschuldigen omdat ik niet eerder geschreven heb. Ik ben druk met andere dingen, vandaar dat het wat langer duurde dan gepland. De meeste dingen, waarover ik wilde schrijven, heb ik al gedaan in eerdere columns, maar ik wil nog steeds zo nu en dan een column schrijven.

Mensen hebben een aantal dingen gevraagd over iets wat ik al eerder schreef. Een van die dingen, die men wilde weten was het resultaat van het rookverbod. De politici gebruiken gezondheidsredenen als excuus voor het rookverbod in de Californische gevangenissen. Als men zich echt bezorgd maakt om de gezondheid in gevangenissen zou men er voor moeten zorgen dat de gezondheidszorg beter wordt. In plaats daarvan hebben ze de medische zorg zo erg verwaarloosd dat de Federale overheid die zorg moest overnemen. Tot nu toe is er geen verbetering opgetreden . . .

Een andere reden waarom het rookverbod om gezondheidsredenen 'kul' is, is omdat de gevangenen, die moesten stoppen met roken, teveel in gewicht aankwamen. Hierdoor zijn er weer veel andere gezondheidsproblemen, voornamelijk diabetes en hoge bloeddruk. Ze serveren nog steeds hetzelfde ongezonde eten en er zijn de meest ongezonde dingen te koop in de gevangeniswinkel. Voedsel waar je dik van wordt, je kunt er niet echt iets kopen wat gezond voor je is. Het gevangenisvoedsel is ‘crap’ en is gemaakt om zoveel mogelijk mensen eten te geven voor zo min mogelijk geld. Als de politici zich echt zorgen maken om de gezondheidskosten van de gevangenissen, zouden ze zich inzetten om gezonder eten te serveren.

Nu ik het over eten heb, wil ik nog even terug naar iets waar ik het al eerder over had. Ik heb verteld hoe de gevangenis de manier waarop wij ons eten kregen veranderd heeft. Ze worden nu geserveerd op dienbladen die in de keuken worden klaargemaakt, daarna naar de celblokken gebracht op karretjes. Voorheen werden er containers met eten naar de celblokken gebracht en de bewakers gingen van cel naar cel en gaven je wat je wilde van de kar. Het eten was nooit heet, maar het was wel warm. Nu, met het voedsel op dienbladen, is het eten koud en als ze in de keuken het eten op de dienbladen scheppen wordt er overal gemorst, dus je eten is ‘mixed up’.
Het ergste van het serveren op dienbladen is, dat het soms zo erg ruikt dat het onhoudbaar is, laat staan dat je het moet eten. Gevangenen hebben een klacht ingediend over de reuk en smaak van het eten, maar tot dusver is er nog niets mee gedaan. Het eten heeft een chemische smaak, ik veronderstel dat het een schoonmaakmiddel is, waarmee men in de keuken de pannen schoonmaakt.
Het eten in de gevangenis hoort niet lekker te zijn, maar ook niet zo slecht dat het amper eetbaar is. Om het maar niet te hebben over de hygiëne van de dienbladen – die worden niet goed schoongehouden.

Nog even over het rookverbod, ik weet dat ik deze vraag niet echt beantwoord heb. Ikzelf rook niet, dus voor mij maakt het niet uit. Ik ben er vrijwel zeker van dat degene, die wel rookt nog steeds sigaretten kan krijgen, alleen nu is het illegaal. Dat alleen al heeft weer voor meer problemen gezorgd, net als de drooglegging (alcoholverbod) deed in de jaren 30.

Deze column is niet zo lang, al eerder vertelde ik dat ik de columns korter zou maken maar dan wel vaker. Moet alleen nog even werken aan het ‘vaker schrijven’. Hopelijk ben ik weer snel terug met een nieuwe. Ook wil ik iedereen nog even bedanken die me heeft geschreven met woorden van steun en goede wensen. Dat waardeer ik erg.

Het allerbeste,
Dean