01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48/49/50/54//

 


Column 15

Ik wilde verder gaan met het praten over wat er in de gerechtshoven gebeurt en over de zaken die te maken hebben met een doodstrafzaak, maar in plaats daarvan moet ik het over wat andere dingen hebben. Gewoonlijk zou ik geen aandacht besteden aan wat er allemaal gebeurd is, maar als het van invloed is op de mensen die me steunen, die geloven in eerlijkheid en de vrijheid van meningsuiting, vind ik dat ik er wat over moet zeggen. Als je de andere columns die ik geschreven heb gelezen hebt, zul je je herinneren dat ik het al een paar keer gehad heb over de zogenaamde 'Victims’ Rights groepen'. Dat zijn de groepen die een front vormen voor de verschillende politie- en aanklager- organisaties.

Ten eerste, deze groepen gebruiken de kwestie van de rechten van slachtoffers alleen om hun eigen agenda te bevorderen. Ze zijn er meer in geïnteresseerd om stukjes van de constitutie af te breken dan dat ze er in geïnteresseerd zijn om haar te beschermen. In feite werd de Amerikaanse constitutie geschreven om Amerika en de Amerikanen te beschermen tegen zulke mensen, dezelfde mensen die nu beweren dat ze dingen eraan moeten veranderen om Amerika veilig te maken voor alle Amerikanen. Deze mensen gebruiken angst, propaganda en leugens om hun eigen agenda te bevorderen, terwijl ze jullie vertellen dat ze het doen voor jullie eigen bestwil. Maar wie zal jullie beschermen tegen deze mensen die denken dat de enige wetten die er zouden moeten zijn, degene zijn die zij vinden dat er moeten zijn? Ik ben niet zeker van het precieze citaat, maar een van de originele mensen die de grondwet tekende zei zoiets als, 'Iedereen die vrijheid op wil geven voor zekerheid, verdient geen van beide'.

Ik ben er zeker van dat veel van jullie gehoord hebben van de vele gevallen van mensen hier in Amerika, die onschuldig zijn bevonden, nadat ze jaren en jaren in de gevangenis hebben gezeten. Sommigen hebben op death row gezeten, anderen hadden levenslange (of lange) straffen. Ik denk dat de meeste redelijke mensen het ermee eens zouden zijn dat deze mensen net zo goed slachtoffers zijn als degenen die de victims’ rights groepen zeggen dat ze vertegenwoordigen. Vreemd genoeg, deze groepen hebben nooit ook maar een beetje steun gegeven aan deze arme mensen die een groot deel van hun leven verloren hebben voor iets wat ze niet gedaan hebben.
Ik herinner me dat ik iets gehoord heb over een zo’n arme man die veroordeeld was voor een verkrachting die hij niet gepleegd had en had, geloof ik, meer dan 10 jaar in de gevangenis gezeten (dit was een Californische zaak in het gerechtshof van San Diego). Nou, nadat hij al deze tijd in de gevangenis had gezeten, kon hij eindelijk bewijzen dat hij onschuldig was en werd hij vrijgelaten. Ik zag een interview met deze man op tv, een tijdje nadat hij vrijgelaten was, er werd gevraagd hoe het met hem ging. Hij zei dat hij naar een ander deel van het land had moeten verhuizen en toen nog kon hij nergens een baan krijgen, omdat hij in de gevangenis had gezeten. Hij zei dat dit kwam door deze victims’ rights groepen.

Je zou denken dat deze victims’ rights groepen er alles aan zouden doen om deze man te helpen om deze verschrikkelijke onrechtvaardigheid goed te maken. Maar je ziet, die groepen doen niks om deze mensen te helpen. Juist het tegenovergestelde is waar, als deze groepen het voor het zeggen hadden, zouden deze mensen die op death row zaten allang geëxecuteerd zijn, voordat men erachter was gekomen dat ze onschuldig waren.

Nog iets wat ik me afvraag is, als deze groepen echt geven om de slachtoffers, waarom willen ze dan nog meer slachtoffers creëren? Je hoort ze nooit praten over de families en geliefden van de mensen die geëxecuteerd worden. Zijn deze mensen tenslotte niet net zo goed onschuldige slachtoffers? Of is het goed om meer slachtoffers te creëren zolang het deze zogenaamde victims’ rights groepen niet beïnvloedt? Of is het dat ze deze families en geliefden van geëxecuteerden niet zien als menselijke wezens? Of wat van de toekomstige slachtoffers die er onvermijdelijk zullen zijn, wanneer mensen die jaren en jaren in de gevangenis hebben gezeten zonder rehabilitatie of hulp, terug op straat worden gegooid als hun tijd erop zit? Bijna altijd in een veel slechtere staat dan voor ze naar de gevangenis gingen. Als deze groepen echt om de slachtoffers zouden geven, zouden ze er alles aan doen wat in hun macht ligt om zeker te maken dat als iemand uit de gevangenis komt, ze een veel beter persoon zijn dan voordat ze naar de gevangenis gingen.

Aan het begin had ik het over vrienden en mensen die me steunen. Een paar van die victims’ rights groepen hebben hen lastig gevallen en hen bedreigd, omdat ze me helpen deze columns op het Internet te zetten. Normaal gesproken zou ik geen aandacht besteden aan de capriolen van dit soort mensen, maar wanneer ze een campagne beginnen van het lastig vallen en hen bedreigen en niet geloven in de vrijheid van meningsuiting, moet dat zijn omdat ze zich bedreigd voelen door wat ik schrijf. De waarheid wint het tenslotte altijd weer van leugens, propaganda en het geven van valse informatie. Ik heb mijn uiterste best gedaan om zo waarheidsgetrouw mogelijk te zijn in wat ik schrijf, maar ik denk niet dat zij hetzelfde kunnen zeggen.

Nog een ding voordat ik ga. Ik heb wat commentaar gekregen over hoe ik begonnen ben om af te dwalen van wat ik gezegd had waar ik over zou schrijven, dat ik nu over de gerechtshoven schrijf in plaats van over death row. Als je de eerste column leest, heb ik gezegd dat ik wilde schrijven over het rechtssysteem, niet alleen over death row. Aan de andere kant, ik heb veel positieve feedback gekregen van mensen die zeggen dat ze veel geleerd hebben over de manier waarop een doodstrafzaak in zijn werk gaat en willen er meer over horen.
Dus ik zal er in de volgende column verder op in gaan. Ik ben ook van plan om meer vragen te beantwoorden, dus als je commentaar, vragen of suggesties heb, voel je vrij om ze naar me te sturen en ik zal mijn best doen om antwoord te geven. Je moet je ook realiseren dat het veel vlugger en makkelijker gaat als je me direct schrijft. Mijn adres staat op deze site.

Ik wil ieder van jullie bedanken die me aanmoedigen en steunen. Ik heb een aantal vragen gehad over hoe iemand meer informatie kan krijgen, of hoe ze betrokken kunnen raken bij de doodstrafkwestie. Er zijn verschillende organisaties die je kan schrijven en steunen (Zie de links). In Californie is er een organisatie die de 'Death Penalty Focus' heet. Het is een groep die goed werk levert in het vechten tegen de doodstraf.
Als je hun site wilt bekijken, hun URL is (http://members.aol.com/dpfocus) of je kunt ze een e-mail sturen op (dpfocus@aol.com). De directeur is Lance Lindsey of je kunt je vragen richten aan Morgen Jahnke. Dit is een groep die veel legaal werk doet om de doodstraf af te schaffen en ze verdienen alle steun die je ze kunt geven. Ik hoop dat jullie allemaal betrokken zullen raken in het werk om mee te helpen om de doodstraf af te schaffen.

Take care,
Dean