01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48/49/50/54//

 


20 november 2002

Column 34

Hoeveel van jullie hebben een Amerikaanse vlag buiten hangen of een plaatje van een Amerikaanse vlag op je auto of truck geplakt?
Hoeveel van jullie steken hun borst trots vooruit en maken het 'we zijn nr. 1' teken als je het nationale volkslied hoort? Hoeveel van jullie vertellen gelijk aan iedereen die ernaar vraagt, dat Amerika het beste land ter wereld is en dat ook gelooft (‘t maakt niet uit dat de meeste van jullie nooit buiten de grenzen van de VS zijn geweest). Hoeveel van jullie hebben gestemd tijdens de laatste verkiezing? Ik vermoed dat veel van jullie, die er zo van houden om rond te zwaaien met de Amerikaanse vlag en claimen dat de VS nr.1 is, het te veel moeite vonden om te gaan stemmen tijdens de laatste verkiezing.
Het verbaast me enorm hoe mensen dit recht op kunnen geven. Waarschijnlijk zijn dit dezelfde Amerikanen, die altijd klagen en vitten op alles wat de overheid doet. Als jij één van de Amerikanen bent, die niet blij is met de richting waar het land naartoe gaat, dan ben ik verbijsterd, dat je niet dát beetje tijd nam dat nodig is om deel te nemen aan het verkiezingsproces.
Eén van de rechten die je verliest, als je naar de gevangenis wordt gestuurd, is het recht om te stemmen. Dat is niet alleen zolang je in de gevangenis zit. Het recht om te stemmen ben je voor de rest van je leven kwijt. Naar men mag aannemen heb jij je schuld aan de samenleving betaald als je naar de gevangenis gaat en je straf hebt uitgezeten. Maar als je het recht om te stemmen voor de rest van je leven kwijt bent, lijkt het erop dat je nooit écht je schuld aan de samenleving betaald hebt en je nooit al je rechten terugkrijgt. Dit betekent, dat er vele miljoenen mensen zonder stemrecht in de VS zijn. Mensen die geen stem hebben in wat de overheid of hun vertegenwoordigers doen.

Ik ben er van overtuigd, dat veel lezers denken 'nou, als je in de gevangenis hebt gezeten, verdien je helemaal geen stemrecht meer'. Maar dat is alleen een automatische reactie, één zonder echte redenering erachter. Amerika is één van de weinige geďndustrialiseerde landen, die het niet toestaat, dat ex-gevangenen stemrecht hebben ná het uitzitten van hun straf. Een feit is dat vele geďndustrialiseerde landen gevangenen toestaan om te stemmen. Dat is dan 'Het land van de vrije en het thuis van de moedige'.

Eén belangrijke reden (volgens mij) voor gevangenen en ex-gevangenen om te stemmen is, dat áls zij mogen stemmen, de politici zouden moeten stoppen extreemrechts ter wille te zijn. In plaats van toespraken over harder optreden tegen criminaliteit en al die andere leuzen, die ze tijdens campagnes verkondigen, zouden ze realistische oplossingen moeten vinden voor de sociale problemen, die bevorderen dat mensen misdaden plegen. Op lange termijn zouden zij (de politici) eraan moeten werken om er zeker van te zijn dat, zodra iemand zijn straf heeft uitgezeten, ze als beter mens uit de gevangenis komen en een productief lid van de samenleving kunnen zijn.
Ik zie het nog niet gebeuren, dat ex-misdadigers hun stemrecht terug zullen krijgen, maar ik denk wel, dat als dat toegestaan werd, het een positief verschil zou maken in de samenleving.

Tenslotte vraag ik me af of mensen die in de gevangenis hebben gezeten, zouden gaan voor de 'harder optreden tegen criminaliteit' propaganda. Zij zouden beter inzicht hebben in wat nodig is om de échte problemen achter de (meeste) misdaden, op te lossen. Maar de rechtse partijen zouden dit nooit toestaan.
Nu we het toch over verkiezingen hebben: ik denk dat wat tijdens de laatste verkiezingen gebeurde, iets zal zijn wat de meeste Amerikanen nog jaren lang zullen betreuren. Het heeft niets te maken met de 'oorlog tegen terrorisme' of de campagne om van Saddam af te komen. Wat de Amerikanen zullen betreuren, is het feit dat de Republikeinen alle takken van de overheid nu in handen hebben. In het komend jaar zul je zien, dat er extreemrechtse rechters benoemd zullen worden voor de federale rechtbanken. Als je al dacht, dat onze burgerrechten in de laatste 20 jaar uitgehold waren, wacht dan maar af wat er zal gebeuren in de komende 10 jaar. Ik heb het niet alleen over diegenen van ons in de gevangenis om een eerlijke kans te krijgen in de rechtszaal. Wij zijn maar een klein deel van de mensen, die de gevolgen zullen ondervinden. Neem dan al die vrouwen, die het recht willen hebben om te kiezen of ze een baby willen of niet. Ik kan je verzekeren, dat de meeste rechters, die in de komende jaren benoemd zullen worden, voor het grootste gedeelte tégen het recht van de vrouw om hierover te kiezen, zullen zijn.

Ben jij iemand, die ook maar iets om het milieu geeft en om het feit dat onze lucht en wateren al erg vervuild zijn, dan staat je de komende jaren ook een onaangename verrassing te wachten. Bush heeft nu al een heleboel maatregelen, die in de afgelopen 10 jaar genomen waren om het milieu te beschermen, ondermijnd en ik weet zeker van dat we daar nog veel meer van zullen merken in de komende tijd. Eén van de eerste slachtoffers zal ANWR (Arctic National Wildpark Refuge) in Alaska zijn. In de komende paar jaar zul je oliemaatschappijen zien boren en pijpleidingen bouwen, overal op dit mooie stuk land. Dat alleen om een klein beetje olie te winnen, waarmee de VS het niet eens zo lang mee zal kunnen doen. Maar Bush z'n vrienden zullen er veel geld mee verdienen.
Er is nog een andere factor waarom we ons zorgen zouden moeten maken. Deze conservatieve rechtbanken zullen ook de verschillende staats- en federale bureaus nog meer macht geven om het leven van mensen binnen te dringen. Dit alles natuurlijk in naam van nationale veiligheid en voor je eigen bescherming. Als er één ding is wat de rechtse partijen door de jaren heen geleerd hebben is, dat als de bevolking veel angst heeft, ze de overheid meer macht geven dan ze anders zouden doen.
Ik veronderstel, dat je niet echt kunt beoordelen hoeveel waarde vrijheid heeft, als je nooit die vrijheden bent kwijtgeraakt.

Al eerder heb ik geschreven dat het interessant zal zijn om toe te kijken wat er gebeurt, nadat Bush president werd. Nou, dat is wel heel duidelijk geworden. Ons land is gegaan van vele miljarden dollars aan overschot in het budget terug naar waar het was in de tachtiger jaren en begin jaren negentig toen het tekort in een ongelooflijk tempo groeide. De economie gaat niet meer vooruit en we zitten op het randje van een recessie. De criminaliteit is gestaag gestegen sinds Bush president werd. Over het geheel genomen ben je nu een stuk slechter af dan 2 jaar geleden. Maar goed, na de laatste verkiezingen heb je nog niets gezien. Wacht nog maar 2 jaar en onthoud hoe het voor je was in 2000, vergeleken met hoe het in 2004 voor je is. Ik veronderstel dat je je troost met een gevoel van veiligheid, dat is tenslotte eigenlijk alles wat Bush beloofd heeft. Maar hij heeft je nooit beloofd dat je veilig bent voor hem. Het zal een interessante trip zijn gedurende de komende paar jaar. Ik hoop dat je ervan zult genieten. Dus, voor diegenen, die niet de tijd hebben genomen om te stemmen bij de laatste verkiezing: ik hoop dat je in de spiegel zult kijken als je iemand zoekt om de schuld te geven, omdat je niet blij bent met wat er gebeurt in de VS.

Oké, ik ga weer. Ik verwacht niet dat veel van jullie het met me eens zullen zijn over wat ik hier gezegd heb, maar ik hoop dat ik je iets heb gegeven om over na te denken.

Pas goed op jezelf,
Dean