01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48/49/50/54//

 


6 April 2000

Column 25

Gedurende de laatste paar maanden was er een controverse over een reclame campagne van de Italiaanse kleding fabrikant Benneton (de URL van hun website is http://www.benetton.com). Ze gebruikten gevangenen uit de dodencel in een reclame campagne om aandacht te vragen voor de doodstraf en om de gevangenen in de dodencel een menselijk gezicht te geven. Er was daarover grote verontwaardiging bij verschillende groepen, die voor de doodstraf zijn. Leden daarvan demonstreerden bij een aantal winkels, die Benneton kleding verkopen. Als resultaat heeft één van deze winkels (Sears) al de Benneton kleding uit hun winkels gehaald. Verschillende mensen vroegen mij of ik vond dat Benneton de gevangenen uitbuitte met deze campagne. Benneton heeft een geschiedenis in het gebruik van sociaal-gevoelig liggende thema's om aandacht te vragen voor die thema's in hun reclame campagnes. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ze iemand hadden uitgebuit met hun vorige campagnes. Ik vind dat ze erg dapper waren om de doodstraf te gebruiken in hun huidige campagne en ook dat ze het op een gevoelige manier hebben gedaan. Ze verdedigden de gevangenen in de dodencel niet, ze probeerden ze juist een gezicht te geven, om anderen te laten zien dat het mensen zijn, die ze vermoorden. Ik bewonder hen voor wat ze gedaan hebben! Je zult nooit een Amerikaans bedrijf zien met de moed om zoiets te doen. Het gaf aandacht aan het thema 'de doodstraf' en het liet er mensen over nadenken, dus hoe kan dat verkeerd zijn? Het is heel jammer dat Amerikaanse bedrijven niet proberen om zo'n positief verschil te maken.

Een ander onderwerp waarover ik vragen heb gehad, is het geval van corruptie bij de politie van Los Angeles. Voor degenen die er nog niets over gehoord hebben: er loopt (al een tijdje) een onderzoek tegen de politie van LA naar corruptie in hun afdeling. Tot nu toe zijn er 29 politieagenten ontslagen of op non-actief gesteld. De openbare aanklagers van LA zijn bezig met het nakijken van meer dan 3000 zaken van mensen die veroordeeld zijn, om te zien of ze ten onrechte veroordeeld zijn. De FBI is bij het onderzoek betrokken, vermoedelijk om er zeker van te zijn dat er een compleet onderzoek wordt gedaan en er niet nog meer in de doofpot wordt gestopt.
Het onderzoek is vooral gericht op het feit, dat de politie mensen onterecht veroordeelde en naar de gevangenis stuurde. Zij zorgde voor vals bewijsmateriaal en logen in de rechtszaal. Er is zelfs bewijs dat de politie zomaar iemand aanhield en dan een pistool op die persoon plaatste en toen beweerde dat die persoon het pistool op hén gericht had. Het nieuwste twistpunt in deze zaak is, dat het hoofd van het kantoor van de officier van justitie (de hoofd aanklager) zegt, dat de politie niet meewerkt met het onderzoek.

Er zijn een paar dingen in deze zaak waar ik wat over wil zeggen. Ten eerste weten de mensen in de gevangenis al jaren, dat de politie van LA dit soort dingen doet. Pas toen er een politieagent gearresteerd werd en vertelde over het doen van deze dingen en dat andere politieagenten het ook doen, besteedde de media er aandacht aan. Nu wil de media je doen geloven dat dit soort praktijken pas een paar jaar aan de gang zijn en hoe geschokt ze erdoor zijn. De waarheid is echter, dat de media (in LA) al jaren over dit soort zaken heeft gehoord, voordat deze voormalige politieagent erover vertelde. De mensen in de gevangenis weten dat deze dingen gebeuren, niet alleen in LA, maar ook in andere districten.

Wat me ook dwars zit, is de huichelarij van het kantoor van de officier van justitie (de aanklagers) in LA. Het onderzoek naar de onterechte veroordelingen laat nog maar het topje van de ijsberg zien en toch zijn er al rond de 100 onschuldige mensen vrijgelaten uit de gevangenis, nadat ze erin waren geluisd door de politie. Ik zie de huichelarij als de aanklagers net doen alsof ze geschokt zijn en niet weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ik denk dat dat een leugen is. Het wil er bij mij niet in, dat de politie al deze onterechte veroordelingen kon bewerkstelligen zonder dat de aanklagers wisten, dat het bewijsmateriaal niet legaal was. In plaats daarvan vermoed ik dat de aanklagers er de voorkeur aan gaven om te negeren wat overduidelijk verdacht bewijsmateriaal was, zodat ze er een veroordeling uit konden halen. Ze genieten er tenslotte heel veel van om het publiek te laten zien, hoe hard ze wel niet optreden tegen de criminaliteit, dus . . . hoe meer veroordelingen hoe beter. Het is goede politiek om zoveel mogelijk mensen naar de gevangenis te sturen. En waarom zouden ze er zich druk om maken dat er ook onschuldige mensen naar de gevangenis gestuurd worden? Ik denk, dat de aanklagers net zoveel schuld hieraan hebben als de corrupte politieagenten. Dit heeft nooit plaats kunnen vinden zonder dat de aanklagers ervan wisten of wie weet, zelfs meewerkten. Ik betwijfel of de FBI veel zal doen, maar wanneer ze serieus bezig zijn met dit onderzoek, vind ik dat ze ook het kantoor van de officier van justitie moeten onderzoeken om te zien hoe zoveel mensen vervolgd, veroordeeld en naar de gevangenis gestuurd konden worden door gefabriceerd bewijsmateriaal. De aanklagers gebruikten dit bewijsmateriaal en deze getuigenissen om onschuldige mensen naar de gevangenis te sturen en het lijkt me onmogelijk dat ze dat niet wisten.

Een laatste opmerking over dit onderwerp. Ik vraag me af, waarom alle groepen, die opkomen voor de rechten van slachtoffers er niet waren om te protesteren en om gerechtigheid te eisen voor de slachtoffers van de politie van LA en de aanklagers. Misschien hadden ze het te druk met protesteren tegen de Benneton advertenties. Het is waarschijnlijker dat ze zich rustig houden bij een zaak als deze, voor het geval dat iemand er op wijst dat het voor het grootste gedeelte aan hen ligt dat dit soort zaken nu mogelijk zijn. Door hun inspanningen is de bescherming voor onschuldige mensen sterk verminderd en is het relatief makkelijk onschuldige mensen naar de gevangenis te sturen of in een dodencel te zetten.

Ik las pas een artikel in de krant. Er stond in dat er nu meer dan 2 miljoen mensen in de Amerikaanse gevangenissen zitten. Verder stond er nog in dat er in de hele wereld in totaal 8 miljoen mensen gevangen zitten (inclusief de Verenigde Staten). Dat vond ik erg interessant. Er zijn 6 biljoen mensen op deze planeet, maar 270 miljoen daarvan wonen in de VS. Toch heeft de VS 25% van de gevangenispopulatie in de wereld. In één staat (Californië) zitten er meer mensen in de gevangenis dan in Frankrijk, Duitsland, Groot Brittanie, Japan, Singapore en Nederland samen. Ik ben niet geweldig in wiskunde, maar voor mij is dit een ongelooflijke statistiek. Ik kan het niet helpen en blijf me afvragen wanneer de Verenigde Staten dat eindelijk doorkrijgt. Dit doet me denken aan een vraag, die iemand me stelde. De vraag was: 'Wat is deze vreemde obsessie die Amerika heeft met het willen straffen van iedereen?'

Ik wist niet wat voor antwoord ik moest geven, want dat weet ik ook niet. Ik heb lang over deze vraag nagedacht, maar ik heb er nog steeds geen antwoord op. Amerika is zogenaamd het land van waarheid, gerechtigheid en vrijheid, maar het is één van de meest beperkende landen in de westerse wereld met de meeste wetten. Dus als iemand een antwoord heeft op die vraag, wil ik het graag horen. Persoonlijk vermoed ik dat er geen antwoord op bestaat.

Vrede,
Dean