01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48/49/50/54//

 


12 februari 2001

Column 30

Onderstaand heb ik geschreven voor iemand, die me vroeg iets te schrijven over de 700ste executie, die gepland is in Texas. 
Ik besloot het op deze site te zetten, zodat iedereen dit kan lezen. 
Take Care,
 Dean

Je vroeg me iets te schrijven over de 700ste executie, die in Texas zal plaatsvinden (in maart) en wat dat voor mij betekent. Ironisch genoeg had ik er nog niks over gehoord in de Amerikaanse media. Ik hoorde het van iemand aan de andere kant van de wereld. Ik geloof, dat dit een goed voorbeeld is van hoeveel waarde de Amerikaanse media toekent aan de doodstraf. Het liefst zouden ze het voor het grootste gedeelte negeren of bagatelliseren. Misschien vermeldt de Amerikaanse media er iets over als de executiedatum dichterbij komt. Tenminste, als ze kunnen stoppen met praten over de meubels, die voormalig president Clinton uit het Witte Huis heeft meegenomen.

Wel toepasselijk, dat de 700ste executie zal plaatsvinden in Texas. Het droevige is, dat de meeste Texanen trots zijn op het feit, dat hun staat meer executies uitvoert dan andere staten. Texas doet me denken aan het rotjochie van het schoolplein, dat arrogant rondloopt met vooruitgestoken borst en denkt dat zijn wreedheden en zijn afwijkend gevoel van recht hem macho maakt. Ik denk, dat veel mensen in Texas echt geloven, dat zij (in Amerika) bewonderd worden voor het groot aantal mensen dat zij vermoordt. Natuurlijk zijn niet alle Texanen zo. Er is een luidruchtige minderheid, die zich schaamt voor dit record, dat hun staat heeft in het vermoorden van mensen.

Ik ben blij dat ik kan zeggen, dat de steun voor de doodstraf in de USA de laatste 10 jaar is verminderd. In 1990 was ongeveer 80% voor de doodstraf. Een recente enquête wees uit dat dit gedaald is naar 65%. Hoe nauwkeurig dit is weet ik niet. Ik vermoed dat de steun verminderd is, omdat zoveel ter dood veroordeelden later onschuldig bleken te zijn. Het is goed te zien, dat 15% van de Amerikaanse bevolking hun mening heeft veranderd over de doodstraf en niet wil dat onschuldigen worden gedood. Maar hoe zit het met de 65% die nog steeds voor de doodstraf is, terwijl bijna 90 mensen onschuldig bleken te zijn, na hun ter dood veroordeling? Sommige van deze mensen hebben 15 tot 20 jaar in de dodencel doorgebracht voordat ze werden vrijgesproken.

Ik heb niet het gevoel, dat Amerika de doodstraf in de nabije toekomst zal afschaffen. Ik denk, dat de USA te ‘opgesloten’ zit in deze barbaarse praktijk om het in korte tijd te veranderen. Er zijn teveel politici, die gekozen zijn, (deels) omdat zij de doodstraf en andere wrede handelswijzen aangaande het rechtssysteem van Amerika, toejuichen. Eén van de populaire campagneslogans, die je elk jaar weer hoort is: “ik zal de criminaliteit hard aanpakken”. De politici zijn niet in staat hun officiële standpunt over de doodstraf en andere grove gang van zaken, die het Amerikaans rechtssysteem op zijn burgers toepast, te wijzigen.

Naar mijn mening, zal Amerika pas stoppen met het uitvoeren van de doodstraf als de Europese landen sterke druk gaan uitoefenen. Ik weet, dat Italië, net als andere Europese landen, duidelijk laat merken dat Amerika moet stoppen met de doodstraf. Er moet volgens mij een sterk en verenigd standpunt komen van alle Europese landen, om Amerika te overtuigen deze praktijk te stoppen. Een zelfde operatie, die die de EU nam, om voormalige Russische provincies de doodstraf te laten afschaffen. Ik was teleurgesteld, toen ik hoorde dat zoveel Europese landen zich haastten om George W. Bush te feliciteren met zijn nieuwe functie als President van Amerika. Ik denk dat politiek belangrijker is voor politici dan een standpunt in te nemen zoals voor – tegen de doodstraf.

Ik denk dat er maar één ding is dat Amerika (en de Amerikanen) weer laat nadenken over hun gebruik van de doodstraf en dat is: als ze geld verliezen. Amerika houdt er van om sancties op te leggen aan andere landen, als ze vinden, dat het fout is wat dat land doet. Dus is het eerlijk als iemand in Italië (en Europa) – die het niet eens is met de doodstraf – zijn eigen persoonlijke sancties aan de USA oplegt, door geen Amerikaanse goederen te kopen of naar Amerika af te reizen voor een vakantie. Je kunt dan de Amerikaanse regering laten weten dat je dit doet en waarom je dit doet. Ik denk dat als zelfs 1 van de 10 Europeanen dit zou doen, het de aandacht van Amerika zou krijgen. Per slot van rekening zijn het de bedrijven die Amerika regeren. Als het fabrikanten slecht gaat, vanwege de doodstraf, zullen zij zeker iets doen om het te veranderen.

Er is nog iets anders wat Italianen (en Europanen) kunnen doen. Er zijn heel veel Amerikanen, die naar Europa reizen als toerist. Als jullie Amerikanen ontmoeten, vertel ze dan wat je van het Amerikaanse gebruik van de doodstraf vindt. Ik veronderstel, dat veel Amerikanen zich niet eens realiseren, dat hun kijk op de doodstraf verkeerd is. Als zij horen hoe de mensen in andere landen hierover denken, zullen zij waarschijnlijk extra goed nadenken over de doodstraf. Dit zijn enkele dingen, die mensen in Europa kunnen doen. Het zal helpen in het gevecht tegen de doodstraf in de U.S.A.. In plaats van wachten tot de regering iets doet, kun je dit als individu doen.

In het verleden heeft Amerika veel goed gedaan en de wereld vooruit geholpen naar een plaats waar democratie en rechtvaardigheid bij het leven horen, in plaats van iets bijzonders. Maar ja, Amerika is als een atleet, die over zijn top heen is, en leeft van zijn vroegere successen en prestaties, maar nu in de pub zit en voor een gratis biertje, zijn borstkas en spieren ‘showt’ en opschept over wat hij allemaal gepresteerd heeft in het verleden. Amerika zou beter moeten zijn dan dit. In plaats van bij het verleden stil te staan, moet Amerika vooruit kijken en voorop lopen met goede voorbeelden over hoe democratie en recht hoort te zijn. Je kunt niet zo lang blijven stilstaan bij verhalen over vroeger. Het is tijd te laten zien, dat Amerika nog steeds hetzelfde karakter en inzicht heeft, voordat die verhalen oud en afgezaagd worden.

Ik weet zeker dat de meeste mensen zich bewust zijn van G.W. Bush’ record, van het executeren van zoveel mensen tijdens zijn bewind als gouverneur in Texas. Nu is hij president van de Verenigde Staten van Amerika. Hoe is het mogelijk, dat zoveel mensen konden stemmen op iemand, die opschepte, dat hij voor elke executie hooguit een kwartier besteedde om de zaak te bekijken en dan zijn toestemming gaf voor de executie. Ik schaam me dat Amerika een president toelaat, die hooguit een kwartier van zijn tijd besteedt aan een mensenleven. Zolang iemand als Bush president is, ben ik niet optimistisch over de toekomst van de doodstraf in Amerika.

Zorg goed voor jezelf en elkaar,
Dean