01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48/49/50/54//

 


17 december 2001

Column 32

Al jaren hebben mensen veel vragen gesteld over de dodencel en de doodstraf. Ik wil daar de meest voorkomende vragen uithalen en beantwoorden, ook al heb ik het er al eens eerder over gehad. Ik heb een paar willekeurige vragen geselecteerd. Misschien dat ik in de toekomst nog wat meer kan beantwoorden.

Een vraag die vaak gesteld wordt is, hoe mijn dagen eruit zien. Er zijn inmiddels wel een paar dingen veranderd in de jaren, nadat ik er voor het eerst over schreef. Vaak blijf ik 's nachts op om te schrijven, dus dan hoor ik de dag beginnen. Rond 5 uur 's ochtends is het erg stil hier, tenzij er iemand aan het schreeuwen is of op het luikje in de traliedeur aan het bonzen is. Ik heb al eerder verteld dat ze hier ook gevangenen hebben (zonder de doodstraf) hier in de dodencel. Het zijn meestal deze gevangenen (vaak met psychische problemen) die dit geschreeuw en gebons veroorzaken. Soms gaat dat de hele nacht door. Tussen 5 uur en half 6 's ochtends kun je het begin horen van de activiteiten aan de voorkant van het celblok. Dit is het tijdstip wanneer de gevangenen van de ‘gewone’ populatie (het grootste gedeelte van de gevangenis) het ontbijt binnen brengen. Dus hoor je het gerammel van potten en pannen. Tussen half 6 en 6 uur arriveert de eerste groep bewakers en zij verzamelen alle voedselkarretjes, dan hoor je nog meer gerammel van potten en pannen. Als ze de karretjes klaar hebben om het eten uit te delen, komt de bewaker langs en opent alle luikjes (dienblad gleufdeuren genoemd) van ieders cel en deelt het ontbijt uit. Rond 6 uur arriveert de tweede groep bewakers en zij delen het drinken uit. Daarna wordt het afval opgehaald.

Rond 7 uur beginnen ze met wat ‘Yard release’ (luchten op de binnenplaats) genoemd wordt. Dan worden de gevangenen, die dat willen, naar de binnenplaats gebracht. Voordat ze naar de binnenplaats mogen gaan, moeten ze zich uitkleden en hun kleding wordt dan nagekeken. Daarna doen ze hun ondergoed aan en dragen ze hun kleding naar de binnenplaats. De gevangenen mogen de binnenplaats gebruiken tot 11.30. Er zijn zes binnenplaatsen, vijf voor de veroordeelde gevangenen en één speciaal voor degenen die in ‘The Hole’ zitten. Om halftwaalf worden ze teruggebracht naar hun cel.
Elke gevangene wordt geëscorteerd door een bewaker als ze naar de binnenplaats gaan en terugkomen.

Degenen die niet naar de binnenplaats gaan, gebruiken hun tijd voor andere dingen. Veel werken er aan hun hoger beroep of andere wettelijke zaken. Anderen houden zich bezig met kunst, zoals schilderen of tekenen. Anderen kijken tv of lezen. Het hangt van de gevangene af wat hij met zijn tijd wil doen.

We mogen drie keer per week douchen. Elke rij heeft twee douches (omgebouwde cellen waar bed, wastafel en toilet uitgehaald zijn), waar tegeltjes en een douchekop in aangebracht zijn. Elke keer dat we onze cel verlaten (om wat voor reden dan ook) doen ze ons handboeien om en een bewaker escorteert ons, zelfs als we een douche gaan nemen.
Rond 10 uur 's ochtends brengt een van de bewakers (elke rij krijgt 2 bewakers toegewezen) papieren zakken rond. In de zak zit wat brood en meestal wat mysterieus vlees. Dat is het middageten. Tegen 1 uur 's middags is bijna iedereen weer opgesloten in hun cel voor de rest van de dag, behalve degenen die een douche nemen, als ze die dag naar de binnenplaats zijn geweest. Er zijn er ook een paar die nog steeds bezoek hebben rond deze tijd.

Van maandag tot en met vrijdag mag je wettelijk bezoek ontvangen. Dit zijn bezoeken van je advocaat of van iemand die ook aan je verdediging werkt. Van donderdag tot en met zondag mogen we zogenaamd ‘normaal bezoek’ ontvangen, van familie en vrienden enz. Tot aan mei 2000 mochten we bezoek ontvangen in een grote ruimte van 8 uur 's ochtends tot half 2 's middags, maar door een gevecht in de bezoekersruimte heeft de gevangenis deze procedure veranderd. Ze hebben nu kooien geïnstalleerd (het ziet er uit als een hondenkennel) en je mag hierin een bezoek ontvangen van 2 uur, maar het is meestal minder dan dat, omdat de bewakers je niet komen halen voordat je bezoeker in de kooi zit. Dus een 2-uur durend bezoek komt neer op ongeveer anderhalf uur.

Tussen halfdrie en halfvier deelt een bewaker van de rij (nieuwe groep begint om 14.00) de post uit die is binnengekomen. Het duurt meestal zo'n 2 tot 4 weken voordat de gevangenis ons onze post geeft.
Rond vijf uur deelt de bewaker van de rij het avondeten uit. Na 2 uur 's middags is er een bewaker op de rij. Voor degenen van jullie die vragen wat voor eten we krijgen: dat is gewoonlijk eten wat ze voor een grote groep (6000) mensen kunnen maken. Dus we hebben vaak bonen, rijst en mie. Dat soort. Nadat het avondeten is uitgedeeld en het afval is opgehaald, ben je klaar met je dag, totdat ze 's ochtends het eten weer uitdelen.
Dus zoals je kan zien, gebeurt er hier niet zoveel op een dag. Elke dag is eigenlijk hetzelfde, tenzij de bewakers alle cellen doorzoeken of als de hele gevangenis voor een bepaalde reden ‘gesloten’ is. Het lijkt er op dat de gevangenis elke week wel een keer ‘gesloten’ is. Toen ik hier voor het eerst kwam, was de gevangenis ongeveer een keer in de 1 of 2 jaar ‘gesloten’. Nu lijkt het wel een wekelijks iets. Een van de jongens heeft de dagen geteld, dat we in 2000 ‘gesloten’ waren en het waren bijna 140 dagen.

Een andere vraag die vaak gesteld wordt, is hoe de bewakers zijn.
Het is mijn ervaring dat de meeste bewakers hier binnen komen om gewoon hun werk te doen met zo weinig mogelijk problemen en dan weer naar huis gaan. Er zijn een paar bewakers, die ervan houden om dingen moeilijk te maken voor de mensen, maar de meeste zijn niet zo. Er zijn ook een aantal bewakers die best geschikt zijn, gezien de omstandigheden. De meeste problemen lijken te komen van hen, die geen vaste bewakers zijn. De ‘toezichthouders’ zo je wilt. Soms lijkt het erop dat ze hun uiterste best doen om alles moeilijker en ingewikkelder te maken. Misschien doen ze dat om zo hun baan te rechtvaardigen. Problemen creëren zodat ze die op kunnen Iossen. Typisch bureaucratische dingen.

Ook wordt mij gevraagd of we moeten werken. Nee, we werken niet. De dodenrij is voornamelijk een Administratieve Segregatie of Ad Seg zoals ze het hier noemen. Dat is alleen maar een mooie naam voor ‘The Hole’. Ad Seg is altijd een gesloten afdeling ofwel een sterk beveiligde afdeling, dus de bewegingsruimte van gevangenen is beperkt en vanwege veiligheidsredenen mogen we niet werken.

Een andere vraag is of we computers en e-mail hebben. Nee, we mogen geen computers hebben. We hebben geen Internet of toegang tot het Internet. We mogen een typemachine hebben, als een individu het geld heeft om er een te kopen. Maar geen computers of Internet voor ons, ook niet voor degenen in het ‘gewone’ gedeelte van de gevangenis. Misschien zijn er een paar uitzonderingen zijn voor gewone gevangenen, maar dat zou ik niet weten. Misschien als ze een baan in de gevangenis hebben, waarbij het nodig is, maar dat zou dan de enige reden zijn, denk ik.

Ik heb vele vragen niet kunnen beantwoorden, ik zal proberen om snel weer te schrijven en wat meer van jullie vragen te beantwoorden. Misschien is het onnodig, maar het zijn veelgestelde vragen.

Dus tot de volgende keer, pas goed op jezelf.

Peace,
Dean