01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48/49/50/54//

 


17 May  2005

Column 40

Onlangs gaf de gevangenis een memorandum uit, waarin stond dat er vanaf 1 juli 2005 geen tabaksproducten meer worden toegestaan in alle gevangenissen in Californië. 
De titel van het memorandum is 'Tobacco Product Ban'.
In de memo staat onder meer: 
'Effectief vanaf 1 juli 2005: Alle tabak en aan tabak gerelateerde producten zullen gezien worden als verboden artikelen en zullen niet langer verkocht worden in de kantine. Alle tabaksproducten zullen moeten worden verwijderd of teruggestuurd naar vrienden/familie, gedoneerd of vernietigd'. 
'Het California Department of Corrections onderzoekt en ontwikkelt een educatief programma, b.v. stoppen-met-roken programma’s en andere middelen, om een soepele overgang naar een tabaksvrije omgeving te verzekeren'.

Ik was geamuseerd toen ik deze memo las. Dit is een geesteskind van één van de politici, die in zijn district wil kunnen vertellen aan de kiezers dat hij goed werk doet met het bestrijden van misdaad en ervoor zorgt, dat die slechte misdadigers in de gevangenis niet het voorrecht hebben om te roken, omdat híj tabak in de gevangenissen verboden heeft. Natuurlijk is de 'algemene' reden voor dit verbod, volgens de politici, de aan tabak verwante gezondheidskosten in de gevangenissen van Californië te verminderen. Als dit echt zo was, zou deze politicus ook een wet introduceren om gevangenen alleen gezond voedsel te geven, zodat zwaarlijvigheid, diabetes en hartproblemen de staat ook geen extra geld kosten. 

Persoonlijk kan het me niet schelen of er nou wel of geen tabaksproducten zijn in de gevangenis. Ik rook niet, dus mij doet het niks. Maar het lijkt me, dat als politici gaan proberen de gevangenen te straffen, ze daar in ieder geval eerlijk over zouden moeten zijn. Ik verwacht dat de komende maanden erg interessant zullen zijn. De toestand in de gevangenissen is al heel gespannen en ik denk dat er veel gevangenen nog meer gespannen en geïrriteerd zullen raken, door het weghalen van de tabak. Ik verwacht wel problemen hierdoor. Met een aantal bewakers heb ik er over gesproken. Niet echt diepe gesprekken, maar genoeg om een gevoel te krijgen hoe zij erover denken. Eén vertelde, dat ze wilden dat de vervloekte politici eens zouden stoppen met de gevangenis te gebruiken voor hun poging herkozen te worden. Dat veroorzaakt alleen maar meer problemen en levert potentieel gevaarlijke situaties voor mensen die er moeten werken. Ik begrijp hoe ze zich voelen. Het is al vervelend genoeg voor ze, zonder dat politici meer spanning en vijandige houdingen creëren. 
Wat ik nogal ironisch vond is, dat de mensen op Death Row ook moeten stoppen met roken. Ik veronderstel dat de politici willen dat de mensen op Death Row gezond zijn, als de staat ze uiteindelijk vermoord. Dit gaat van belachelijk naar absurd. 

Ik kreeg veel vragen over de nieuwe gevangene, die onlangs ter dood is veroordeeld. Ik noem geen naam, maar de meeste van jullie weten over wie ik het heb. Zijn rechtszaak was elke avond in het nieuws en er waren duizenden journalisten uit de hele wereld die rond het rechtsgebouw verbleven gedurende het proces.
Wat me het meest werd gevraagd is of hij hier problemen zou krijgen. Dat verwacht ik echter niet. 
De man is veroordeeld voor een gruwelijke misdaad, maar door alle publieke aandacht voor de zaak, denk ik niet dat hij een eerlijk proces heeft gekregen. Ik weet dat veel van jullie denken dat het logisch is als ik zeg dat hij onschuldig is. Of hij schuldig is of niet, ik weet het niet. Dat is mijn zaak niet en het kan me ook niet zoveel schelen. Er zitten meer mensen in de gevangenis, die veroordeeld zijn voor ergere dingen en niet de doodstraf kregen. 

Ik heb verteld over de politici, die de tabaksproducten verbieden in gevangenissen. Als ze werkelijk iets productiefs en waardevols willen doen, zouden ze een wet moeten invoeren, zoals Groot-Brittannië heeft ten opzichte van rechtszaken en gevangenen. Het is de media niet toegestaan om over de zaak of de verdachte te publiceren totdat de rechtszaak voorbij is. Dit moet er voor zorgen dat de verdachte een eerlijk proces krijgt. 
Wat ik niet begrijp is, dat het publiek toestaat dat de media zich focust op publieke aandacht in sommige tragische affaires (zoals de man die onlangs hier op Death Row is gekomen) en toch geeft de media te weinig aandacht aan de zaken, die er werkelijk toe doen voor het volk. Ik vind het ongelooflijk dat men dit toestaat, terwijl er zoveel belangrijke dingen gebeuren die elke Amerikaan aangaan. Zoals de nationale schuld en andere sociale zaken die een direct effect hebben op elke Amerikaan (behalve voor de hele rijken).

Terug naar mijn commentaar op hoe de media zou moeten reageren, zoals in Groot-Brittannië, ten opzichte van rechtszaken en gevangenen. Na het proces van de verdachte (over wie ik het eerder had) heeft de media de juryleden ondervraagd. Afgaand op de commentaren zou je denken dat ze bij de aanklager horen, in plaats van, zoals de bedoeling is, eerlijke en onpartijdige juryleden te zijn. Na het proces zag ik sommige juryleden (één met slecht uitziend rood haar en een naïef uitziende jongen) de media opzoeken om met ze te praten. Telkens als er weer wat nieuws te vertellen was voorafgaand aan het proces, probeerden vooral deze twee juryleden geïnterviewd te worden door de media. Misschien zijn hun eigen levens erg leeg en werden ze meegesleurd in de publiciteit rond deze rechtszaak en nu werd hun identiteit die van een professioneel jurylid. Of op z’n minst professionele juryleden in deze zaak. Ze leken het uit te melken in de spotlights.
Ik vraag me af of ze, toen het proces klaar was, zich plotseling bewust werden van de media en alle publiciteit rondom de zaak, waarin zij dienden. Ik twijfel er niet aan, dat de publiciteit en de aandacht van de media duidelijk aanwezig was in de hoofden van de jury tijdens het hele proces en zo hoort een proces niet te zijn. Ik weet niet wanneer de processen publiek vermaak zijn geworden. Misschien is het begonnen met het OJ proces. Het lijkt alsof de media van het ene naar het andere proces gaat. Misschien ben ik, doordat ik op Death Row zit, niet meer gevoelig voor trends, maar het lijkt me verkeerd en niet zoals het rechtssysteem in Amerika hoort te zijn.

Zoals je gemerkt heb, heb ik al een tijdje niet geschreven. Vanaf nu heb ik besloten om kortere stukjes te schrijven en probeer dat dan vaker te doen. Misschien dat het helpt om productiever te schrijven voor deze site.
Ik heb meer dingen te doen en ik schrijf voor deze site als ik het gevoel heb dat ik iets te zeggen heb of als ik tijd heb om over een bepaald onderwerp te schrijven.

Alle goeds,
Dean