01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48/49/50/54//

 


25 maart 2003

Column 37

Jaren geleden toen ik met deze colomns begon, had ik het over het concrete aspect van het verblijf op Death Row. Sindsdien zijn er veel veranderingen doorgevoerd. De meeste zijn er (voor ons) niet beter op geworden, andere maar een klein beetje. Eťn van de belangrijkste veranderingen, die gemaakt zal worden is de bouw van een nieuw Death Row voor alle veroordeelden. Het zal nog wel enkele jaren duren eer dit gerealiseerd wordt.

Voorzover ik begreep is het nieuwe Death Row nog niet ontworpen, maar ik heb er gemengde gevoelens bij. Vanuit een puur eigen gezichtspunt vind ik dat het geld wat hieraan besteed zal worden beter gebruikt zou kunnen worden voor andere dingen. Als de doodstraf afgeschaft zou zijn, zou dat een stuk goedkoper zijn voor de bevolking. Maar het ziet er niet naar uit dit zal gebeuren. Sinds men de doodstraf wil handhaven, heeft men een nieuw onderkomen nodig voor alle ter dood veroordeelden.

Ik heb een bang vermoeden over dit nieuwe gebouw en denk dat de gevangenis deze gelegenheid zal gebruiken om het beetje wat we hebben van ons af te nemen. Het zal veel beperkter worden dan het nu is. De afgelopen tien jaar heeft de gevangenis steeds een klein beetje van ons afgepakt. Veel dingen lijken voor jullie onbelangrijk denk ik, dus ik zal jullie niet vervelen met een lijst, maar de meeste afgenomen dingen waren erg belangrijk voor ons hier op Death Row.

Ik heb het weleens gehad over bezoek. Dit is een van de afdelingen waar misschien wel de meeste veranderingen zijn doorgevoerd. Voorheen werd het bezoek ontvangen in een grote kamer met alle gevangenen. Er waren nooit problemen tot een paar jaar geleden. De gevangenis stond toen toe, dat twee gevangenen (die eigenlijk apart gehouden moesten worden) in de bezoekkamer waren op dezelfde tijd. Met resultaat . . . een gevecht. Na dit incident werden alle bezoeken gestopt, behalve beperkte visites achter glas. Uiteindelijk werden de bezoeken weer heringevoerd op een beperkte basis. In plaats van een open kamer, maakte de gevangenis 'kooien', waarin het bezoek gehouden werd. Er zijn 14 of 15 'kooien' gebouwd, dus zoveel bezoekers worden er per keer toegestaan. Ook moet de bezoeker een week van te voren een afspraak maken voordat hij/zij wil komen. Voor dit incident was dat niet het geval.
Sommige (wantrouwige) mensen verdenken de gevangenis ervan dat zij deze twee gevangenen expres bij elkaar zette in de hoop dat er iets zou gebeuren, waardoor ze de bezoeken konden afnemen. Ik weet niet of dat zo is. Ik denk dat dit soort dingen ze niets kan schelen. Zij doen wat ze willen en ze hebben geen complot nodig. Ik moet toegeven dat het erg goed uitkwam voor de gevangenis dat dit gebeurde. Zij haalden er heel veel voordeel uit. Ik veronderstel dat als het nieuwe Death Row gebouw er staat de bezoeken nog meer inkrimpen.

Iets anders op Death Row, waar ik het ook al eens over had, zijn de wapens, die de bewakers dragen op de 'gunrail'. Zij hebben nog steeds die automatische geweren, maar enkele jaren geleden hebben ze ook hogedruk waterkanonnen geÔnstalleerd. Die schieten een mix van water en chemicaliŽn, die veel effect hebben op neus, ogen en ademhaling. Of het waar is weet ik niet, maar ik hoorde dat de druk van dit waterkanon krachtig genoeg is om de verf van de muur te halen. Dat hij krachtig genoeg is om een persoon uit te schakelen vanaf zo'n 20-30 voet, weet ik wťl. Ik denk dat dit waterkanon een goede behandeling is.
Zoals ik al eerder zei schieten zij op vechtende mensen, dus met een waterkanon lijkt iets menselijker. Hangt wel af van je definitie van menselijk, veronderstel ik. De bewakers gebruiken deze grote geweren ook voor het afschieten van rubber kogels of een soort houten projectiel. Dus dat is ťťn van de positieve veranderingen, die gemaakt zijn.

Over de A/C (Adjustment Center) heb ik het ook al eens gehad. Hier verblijven de gevangenen die streng beveiligd moeten worden. Een paar jaar geleden was daar een incident. Van wat ik gehoord heb, zijn enkele jongens door een afzetting in de recreatiezaal gekomen en kwamen in een woordenwisseling met enkele bewakers. De details hiervan ken ik niet, dus ik kan je niets meer vertellen dan dit. Na dit incident gingen ze 'kooien' maken in de recreatiezaal, dus in plaats van te kunnen basketballen of wandelen, zetten ze de gevangene in een 'kooi' en laten hem daar, tot zijn 'recreatietijd' om is. Hoeveel tijd zij krijgen weet ik niet. Waarschijnlijk een paar uur elke keer en zij zijn misschien wel 2 of 3 keer per week in de 'kooi', maar dat vermoed ik alleen maar.

Ook heb ik al eens gezegd, dat er geen tafels en planken zijn in de cellen. Zo'n zeven jaar geleden werden er planken geÔnstalleerd in alle cellen, dat maakt heel veel verschil. We hebben nog steeds geen tafel om in de cel te gebruiken. Zelf heb ik heb drie kartonnen dozen op elkaar gestapeld, die ik gebruik om op te schrijven. Dat functioneert.

Dit zijn de belangrijkste concrete veranderingen sinds ik er het laatst over geschreven heb. Als en wanneer ze nieuwe Death Row gaan bouwen, dan hoop ik dat de cellen een beetje meer ruimte hebben en er ook tafels enzo komen. Maar ik hoop niet dat ze die gelegenheid aangrijpen om nog meer dingen van dat beetje wat we hebben van ons af te nemen. Ik veronderstel dat we daar wel achter komen, maar mijn ervaring is dat ze geleidelijk steeds meer iets afnemen en wij zoals gewoonlijk via de rechtbank moeten om dingen die we hebben te behouden.

Men heeft heel erg een nieuwe Death Row nodig, als men de doodstraf wil handhaven in CaliforniŽ. Er was een rondleiding door Death Row een paar weken geleden, voor vertegenwoordigers van verschillende media, kranten en televisie. De bedoeling hiervan was om te laten zien dat het huidige Death Row verouderd is en overvol. Wat er in de artikelen geschreven is, is me niet bekend. Het is duidelijk voor ieder die hier komt, dat een nieuw gebouw nodig is.

Toen ik op Death Row geplaatst werd, waren er hier tussen de 250 en 350 mensen. Sindsdien is het aantal gevangenen gegroeid tot meer dan 600 terdoodveroordeelden. Oorspronkelijk was San Quentin's Death Row bedoeld voor zo'n 64 mensen. Er zitten hier nu wel 10 keer zoveel. Ongetwijfeld willen ze een nieuwe Death Row bouwen voor zo'n duizend gevangenen. Als laatste wil ik nog eens zeggen hoe duur de doodstraf eigenlijk is. Je kunt zelf wel uitrekenen en bedenken wat het CaliforniŽ zal besparen als zij de doodstraf afschaft.

Voor nu stop ik er mee. Dank voor jullie tijd en voel je vrij om te reageren. Je kunt me beter per gewone post schrijven. Mijn adres staat op deze site.

Pas goed op jezelf,
Dean