01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48/49/50/54//

 


19 november 2001

Column 31

Het is alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst schreef. Een van de belangrijkste reden waarom ik niet eerder heb geschreven is eigenlijk omdat ik wilde zien wat de ‘Bush gang’ zou doen in de eerste paar maanden van het presidentschap. Ik verwachtte het ergste en ik ben daarin niet teleurgesteld. Na de twee federale executies afgelopen juni, was ik geraakt door het feit dat waar Bush ook gaat, er altijd mensen dood eindigen onder zijn toezicht. Dat is een merkwaardig feit en ik vraag me af waarom dat zo is, maar daar ben ik nog niet uit. Misschien dat jullie er wat ideeën over hebben. Ik hoorde een leuke opmerking van iemand nadat hij Bush op het nieuws had gezien. Bush was op zijn ‘ranche’ in Texas en hij droeg een 10-gallon cowboyhoed, trots rondstappend met zijn smalle borst vooruit alsof hij een zware jongen was. Deze man vond het interessant dat Bush een 10-gallon hoed kan dragen op een 5-gallon hoofd.
Maar goed, dat heeft niets te maken met hetgeen ik wilde vertellen, maar het was wel amusant, dus wilde ik het even met jullie delen.

Wel wil ik over Bush praten. We weten allemaal wat er voor verschrikkelijks gebeurd is op 11 september, maar wat Bush'gang sinds die tijd aan het doen is, is erg verontrustend. Binnen een paar dagen na deze tragedie, probeerde Bush deze ramp te gebruiken als een excuus om de burgerrechten, die dienen om ons te beschermen, weg te nemen. Wanneer politici of andere autoriteiten je rechten van je af willen nemen om je te beschermen, kun je beter rechtop gaan zitten en heel goed opletten wát ze aan het doen zijn. Ze claimen dat dit tijdelijke maatregelen zullen zijn en als de crisis eenmaal over is, alles weer normaal zal worden. Zo gaat dat meestal niet. Als de overheid eenmaal zulke (tijdelijke) veranderingen maakt, gaan deze veranderingen vanzelf blijvend worden. Je kunt je dus beter afvragen wie je tegen hén zal beschermen.

Eén van de dingen die ze proberen te doen, is het voor de overheidsinstanties makkelijker te maken om mensen te bespioneren. Bijvoorbeeld telefoons afluisteren zonder vergunning; in je e-mail kijken om te zien wat er staat; een militaire rechtszaak houden voor degenen die terroristen herbergen. Dat laatste is waarschijnlijk het ergste en daar zou je je erg bezorgd over moeten maken. Dit onschuldig en redelijk klinkend voorstel zou de overheid toestaan om ELK persoon te arresteren en een militaire rechtszaak te houden om hun schuld te bepalen. Bij een militaire rechtszaak is het de beschuldigde niet toegestaan om de getuigen te ondervragen. Ze mogen maar een beperkt deel van het bewijsmateriaal tegen hen zien en wanneer je eenmaal veroordeeld bent, kun je niet tegen je vonnis in beroep gaan. Wanneer je veroordeeld wordt, kunnen ze je de doodstraf geven.

Als je nog niet bezorgd bent, probeer dit scenario dan maar eens. Stel je hebt een vriend uit Afghanistan. Je trekt met hem op, niets bijzonders dus. Dan besluit de overheid dat deze vriend van je een terrorist is, dus ze arresteren hem, houden een militaire rechtszaak en veroordelen hem (onthoud dat ze geen bewijsmateriaal hoeven te laten zien). Nadat je vriend veroordeeld is, besluiten de autoriteiten om de mensen, waarmee deze persoon omging, te checken, Jouw naam duikt op als ‘vriend’, dus de autoriteiten kunnen nu ook jou arresteren en een militaire rechtszaak houden.
Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld, maar zoals we gezien hebben in de laatste twintig jaar, gaan de autoriteiten erg ver, door ambitieuze aanklagers of door hun onbekwaamheid. Het is dus echt niet zo'n vergezocht scenario en de mogelijkheid van misbruik is heel reëel.

Iets anders waar ik me zorgen over maak, is hoe de Bush' overheid de tragedie lijkt te gebruiken als een manier om de rechten van anderen, die in het rechtssysteem zitten, af te nemen. Het lijkt erop dat ze proberen te snijden in de bescherming van alle legale zaken. Natuurlijk brengen ze dit in verband met de zogenoemde ‘war on terrorism’. Het lijkt mij heel cynisch, dat ze zoiets als dit zouden gebruiken om dingen erdoor te krijgen, die de Amerikanen nooit zouden toestaan, als ze niet zo bang waren.

Er is nog iets wat me erg stoort aan deze ‘oorlog tegen terrorisme’. Sinds de aanslag op de barakken van de marine in Libanon in 1983, is de VS op de hoogte dat terroristen Amerika als doelwit hebben. Deze aanvallen gingen door in de negentiger jaren toen Clinton president was. Er was de eerste aanslag van het World Trade Center in 1993. Er was de aanslag op de militaire basis in Saoedi-Arabië. Er waren de twee aanslagen op de VS ambassades in Oost-Afrika. Er was de bomaanslag op het VS marine schip Cole. Er waren ook andere incidenten die gebeurden in de negentiger jaren. In plaats dat de politici en Nieuws Media hun aandacht richtten op het oplossen van deze problemen, gaven ze alleen maar om Clinton's seksleven De republikeinen hielden de aandacht van Amerika gericht op Clinton en Monica, in plaats van dat ze deze terroristische acties, die steeds veelvuldiger en verwoestender werden, probeerden te stoppen. Het is interessant te merken dat je, na de aanvallen op 11 september, de republikeinen er niet over hoort hoe ze een steek hebben laten vallen. Ze waren nalatig en hebben niets gedaan om deze problemen op te lossen toen ze het mogelijk hadden om dat te doen. In plaats daarvan waren ze geobsedeerd door Clinton's seksleven. Nu zeggen ze dat ze moeten vechten tegen het terrorisme om de wereld veiliger te maken. Dat lijkt mij zeer onoprecht.

Wat voor mij nu belangrijk is, is dat het er op lijkt, dat de Amerikaanse mensen de kwestie van de doodstraf vergeten zijn na de gebeurtenissen op 11 september. Ik heb het van dichtbij gevolgd om te zien of de media door zouden gaan met de discussie over de zaken van onschuldige mensen op deathrow, die vrij zijn gekomen. Geen enkel verhaal heb ik daarover gelezen. Ik betwijfel het ten zeerste dat er opeens geen onschuldige mensen in de dodencel zouden zijn na 11 september. Nou, er zijn nog steeds mensen die vastzitten met de doodstraf en het lijkt erop dat dat nu op een laag pitje staat.

Begrijp me niet verkeerd. Ik weet dat Bush niet blij is dat al deze onschuldige mensen zijn omgekomen tijdens de 11 september tragedie. Dat wil ik voor nog geen seconde beweren, maar je moet toegeven dat deze tragedies Bush enorm hebben geholpen. Opeens heeft niemand het er meer over hoe Bush de verkiezing heeft gestolen (in de laatste stemming won Gore met een handvol stemmen van ALLE stemmingen in Florida). Er is nu geen discussie over de doodstraf. Geen discussie over het recht van de vrouw om te kiezen. Geen discussie over het onderzoek met stamcellen. Geen discussie over de gezondheidszorg.

De discussie over de daling van de economie sinds Bush president is, is niet meer zoveel in het nieuws. Het lijkt er op dat alle aandacht gericht is op wat er gebeurd in Afghanistan. Misschien kan Bush dit rekken tot de volgende verkiezing, zodat hij nog 4 jaar langer aan het bewind kan blijven.
Dat is alles wat ik heb te zeggen deze keer. Volgende keer zal ik veel sneller terug zijn om te schrijven dan dit keer. Ik hoop dat je aandacht zult besteden aan wat de overheid probeert te doen om je veilig te houden. Het is HEEL belangrijk.
Pas goed op jezelf.

Peace,
Dean