01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48/49/50/54//

 


5 december 1998

Column 20

Op 6 oktober startte Amnesty International met een campagne in Amerika. Deze campagne is erop gericht om aandacht te geven aan de schendingen van mensenrechten in Amerika, door de verschillende federale, nationale en lokale autoriteiten. Het is nu een paar maanden geleden dat deze campagne begon en er zijn een paar verontrustende dingen die mij zijn opgevallen sinds de start van deze campagne. Het meest verontrustende is dat de Media deze poging van Amnesty International zo goed als genegeerd heeft.
Het is niet veel in het nieuws of in praatprogramma's geweest. Aan het begin van de campagne zijn er een paar korte stukjes geweest in de ochtendpraatshows en een paar van de echte nieuwsprogramma's hebben er een beetje aandacht aan gegeven, maar dat was kort en ik betwijfel of de boodschap bij veel mensen is aangekomen. Misschien pakt Amnesty International het verkeerd aan en is er niet genoeg seks en geweld om het aantrekkelijk te maken voor de Nieuws Media, dus misschien kunnen ze dat eens gebruiken om de aandacht te krijgen van de media. Misschien kunnen ze een paar vuistgevechten organiseren en het gooien van stoelen voor de camera. Misschien kunnen ze er zelfs ook een soort van orale seks- schandaal aan verbinden. Dan zou de Media waarschijnlijk wel geïnteresseerd zijn.

Ik denk dat veel mensen op death row gefrustreerd zijn door het schijnbare tekort aan agressiviteit van de kant van Amnesty International. Ik moet zeggen dat A.I. me deed denken aan een hongerig persoon, die naar de achterdeur van iemands huis gaat, zijn hoed in zijn hand, hoofd naar beneden en nederig vraagt om een aalmoes. Ik vertelde een vriendin van me over mijn frustratie en ze zei dat misschien, met zoveel steun voor de doodstraf in Amerika, A.I. het gevoel heeft dat ze diplomatiek moeten zijn en niet lomp met de Amerikanen.
Daar zit wel wat in, Amerikanen houden er tenslotte van om andere landen te bekritiseren over de schendingen van mensenrechten en ook over de onwetmatigheden in deze landen, maar als het gaat over kritiek ontvangen, worden Amerikanen (voor het grootste gedeelte) woedend omdat iemand het lef heeft ze te bekritiseren. Mijn vriendin had ook de indruk dat A.I.(in Amerika) zich richtte op een kleiner doel, omdat het meer zin heeft om te beginnen met de dingen die meer kans van slagen hebben, dus misschien is dat waarom A.I. zich meer richt op het vechten tegen de doodstraf voor kinderen. Aan het eind van deze column zal ik een brief zetten die een van de jongens hier in San Quentin geschreven heeft naar A.I. om zijn teleurstelling uit te drukken over hun campagne. Ik ben het eens met sommige dingen die hij zegt, maar ik probeer er ook vanaf het standpunt van A.I. naar te kijken. Ik neem aan dat ze wel over deze campagne hebben nagedacht en dat ze hun best doen, gezien het politieke klimaat en de steun van het publiek voor de doodstraf in Amerika. Ik zal ook de URL van de website van Amnesty International hierop zetten, zodat je hun rapport kunt lezen, als je dat wilt (ik hoop dat je dat zal doen).

Alhoewel het gemakkelijk is om A.I. de schuld te geven (voor gebrek aan aandacht in Amerika voor hun campagne), denk ik niet dat dat eerlijk is. Ik denk dat de schuld ligt bij de Amerikaanse Media, die meer schijnt te geven over het seksleven van andere mensen, dan om zaken met een diepere inhoud. Ik neem aan dat dit het echte reportagetalent van onze Nieuws Media weergeeft, dus om te compenseren voor dit gebrek aan talent, hebben ze de neiging om de kleinste gemene veelvoud te gebruiken, m.a.w.: seks en geweld, liever dan onderwerpen met een echt goede inhoud.
Om eerlijk te zijn, een paar van de echte Nieuws programma's (zoals Nightline) hebben geprobeerd om aandacht te geven aan zulke onderwerpen, maar deze zijn meer een afwijking . . . Nieuws wat inhoud heeft en je laat nadenken over waar je naar kijkt. Ongelukkigerwijs schijnen Amerikanen een voorkeur te hebben voor pseudo-nieuws shows die zich meer richten op de blunders en sensationele onderwerpen.

Dat is het voor deze keer, een beetje kort, maar ik wilde alleen praten over de campagne die Amnesty International begonnen is. Hier Is de URL van hun website, en ook de brief die geschreven is door een van de andere jongens hier op San Quentin's death row.

Amnesty International's URL:
http://www.rightsforall-usa.org/info/report

Later,
Dean

p.s. Hier is de brief waar ik het over had:

Douglas Scott Mickey
C-73900 5-EB_78
San Quentin State Prison
San Quentin, Ca 94974
October 14, 1998

AIUSA Campaign Office
304 Pennsylvania Avenue, SE
Washington, D.C. 20003

Ik heb net het herfstnummer van Amnesty Action gekregen en het artikel op pagina 3 gelezen met de titel 'Rechten voor iedereen: De start van de Amerikaanse campagne'.
In dit artikel zegt A.I. USA 'We zullen campagne voeren tegen . . . de doodstraf (speciaal tegen de executies van minderjarige overtreders) . . . '
Verderop in het artikel wordt er gezegd 'de executie van minderjarige overtreders zijn geen mindere overtredingen omdat ze voorkomen' in de Verenigde Staten.
Als, zoals dit artikel voorstelt, de executies van minderjarige overtreders het speciale onderwerp is waartegen A.I. campagne gaat voeren, dan ben ik diep verontrust over het gelimiteerde bewustzijn van A.I. over de omvang van de schendingen van mensenrechten in verband met de doodstraf in Amerika.
Ofschoon de executies van minderjarige overtreders in Amerika een tragische schending van de mensenrechten is:

Is de executie van geestelijk gestoorde mensen in Amerika een mindere schending van mensenrechten?
Is het een mindere schending van mensenrechten wanneer onschuldige mensen geëxecuteerd worden in Amerika?
Is het een mindere schending van mensenrechten wanneer er een raciale onevenredigheid is onder de volwassenen die de doodstraf krijgen in Amerika?
Is het een mindere schending van mensenrechten wanneer er een opvallende onevenredigheid is tussen verschillende zaken bij volwassen mensen die de doodstraf krijgen? (bijvoorbeeld een rechtbank geeft een persoon een levenslange straf voor iemand die tien mensen vermoord heeft, terwijl diezelfde rechtbank de doodstraf geeft aan iemand die één of twee mensen vermoord heeft).
Is het een mindere schending van mensenrechten wanneer de meerderheid van de ter dood veroordeelden, diegenen zijn die het zich niet kunnen veroorloven om ervaren advocaten in te huren, m.a.w. de armen en minder opgeleiden?

Samen met meer dan 400 andere hoopvolle mannen op de dodenrij van Californie, zag ik A.I. hun 'Rechten voor iedereen' campagne lanceren, niet met een schreeuw, maar met een gefluister. Na 50 jaar vechten tegen de schending van mensenrechten in andere delen van de wereld, lijkt het dat A.I. USA meer voorbereid zou moeten zijn dan het nu is, voor het lanceren van een effectieve campagne tegen de schending van mensenrechten in Amerika. Maar, het artikel in Amnesty Action zegt: 'De "work on own country" regel is bedoeld om de onpartijdigheid van A.I. te laten zien . . . Hoewel A.I. USA's reputatie tegen de schendingen van mensenrechten voor zichzelf spreekt en het zegt dat de laatste 90 jaar A.I. USA alles behalve "onpartijdig" is geweest, als het aankomt op het aanspreken van de schending van mensenrechten in Amerika'.

Bovendien, het artikel zegt, dat de 'work on own country' regel bedoeld is om activisten te beschermen, door hun pogingen voor speciale zaken dicht bij huis te beperken. Als de Verenigde Staten zo'n 'machtig symbool voor vrijheid en democratie' is, zoals A.I. USA claimt, waarom zou A.I. USA dan de pogingen van de Amerikaanse activisten voor deze Amerikaanse campagne beperken uit bezorgdheid voor hun eigen bescherming? De gedweeë lancering van deze zogenaamde campagne geeft de indruk da A.I. meer bezorgd is over het beledigen van hun Amerikaanse medewerkers en het beschermen van de fondsen van de organisatie door trotse verdedigers van vrijheid en democratie.

In andere woorden, A.I. USA's 'rechten voor iedereen' campagne wordt niet gelanceerd met een beslissende stem van morele autoriteit. Het lijkt er meer op dat het zijn hoed in zijn handen heeft en spreekt met een onwillige, verontschuldigende stem - alsof A.I. USA's internationale lidmaatschap een pistool tegen zijn slaap gezet heeft om A.I. USA een symbolische campagne te laten lanceren tegen de schending van mensenrechten in Amerika.

Hoogachtend,
Doug