01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


14-10-2009

Kolumn 48

Jag försöker undvika att prata om andra fångar här i dödslängan. Den största anledningen till det är det inte känns bekvämt. Men jag vill prata om media och då måste jag referera till andra fångar här i längan. 

Fokus ligger på media, så jag ska försöka vara diffus med mening när jag pratar om andra här. Jag frågade mannen, som media hade skrivit lögner om, om jag fick nämna honom vid namn. Han sa nej, så jag respekterar det. Han har varit måltavla för en massa sensationsjournalistik och många har försökt att utnyttja honom, så jag förstår att han sa nej. 

Jag hörde om detta bara för ett litet tag sedan, så jag är inte säker på tidsangivelserna vad gäller dessa incidenter. När man som är inblandad i ett känt fall kom hit till San Quentin så bestämde sig en av fångarna i dödslängan för att utnyttja den här killens utsatthet i tidningar och TV för att försöka tjäna lite pengar på det. Han kontaktade skvallerpressen och sålde en massa påhittade historier om att han haft sexuella kontakter med den här killen och att han hade gjort killen till hans ”prison bitch” (en sorts manlig hora i fängelset [övers anm]). Alla de här historierna var påhittade. Det som den här fången berättade för skvallerpressen var praktiskt omöjliga. Skvallerpressen (är det någon egentlig skillnad mellan skvallerpressen och den vanliga pressen nuförtiden?) kontrollerade inte, eller brydde sig inte om att kontrollera fakta och tryckte de här historierna som om de var sanna. Inget av det var sant. Faktum är att det som den här fången sålde till media var fysiskt och logistiskt omöjligt. Det verkar som om media (både skvallerpressen och den vanliga pressen) hela tiden letar efter nästa gubben-i-lådan att presentera för tittarna eller läsarna.

 Nyligen var det en historia om en stackars liten flicka som blivit kidnappad och hållen som fånge i 18 år. TV-stationerna i San Francisco slog upp denna nyhet stort. Detta när sjukvårdsdebatten och budgetkrisen borde ha varit de viktigaste nyheterna för allmänheten. Istället så använde de lokala medierna, och särskilt en TV-kanal, cirka 70% av sändningarna till den här stackars flickan och paret som arresterades för detta. De visade samma historia om och om igen.

När en historia (om än tragisk)som bara berör en handfull människor, men skjuter undan de riktiga nyheterna som berör alla amerikaner, dominerar nyheterna vecka efter vecka, är det inte konstigt att det har blivit som det har blivit i det här landet. Våra oansvarsfulla medier har bytt ut relevanta och viktiga nyheter mot kittlande sensationsnyheter. Folk borde vara vansinniga på och förolämpade av vad som har hänt med media. Det är som om de tror att man är för dum för att bry dig om det som är viktigt.

Det hade varit trevligt om media hade lagt ner lika mycket tid och ansträngning på att rapportera om trängseln på fängelserna och hänsynslösa strafflagar. Eller kanske på hur Arnie, guvernören, har dragit ner på finansieringen till undervisningen i offentliga skolor och universitet, och också för de äldre och för hälsovården. Dagen efter så beviljade han nästan 300 miljoner dollar för att bygga en ny dödslänga. 300 miljoner är den projekterade kostnaden, men vi vet alla att det kommer att kosta mycket mer än så. Det bevisar bara hur regeringen prioriterar.

Okej, det var allt för denna gången. Hör av dig om du vill. Bästa hälsningar till er alla.
Dean Carter

p.o. box C-97919
San Quentin Prison
San Quentin, California 94974