01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


6 april 2000

Kolumn 25

De senaste månaderna har de varit kontroverser angående en annonskampanj gjord av en italiensk klädestillverkare som kallas Benneton (webb-adress till deras site är http://www.benneton.com) och deras användning av Dödslängans fångar i en annonskampanj för at bringa uppmärksamhet på dödsstraff och ett försör att humanisera fångarna i Dödslängan. Det var ett stort skri av de för-dödsstraff grupperna med medlemmar som demonstrerade utanför några av affärerna, vilka bar Benneton-kläder. Som ett resultat, så tog en av affärerna (Sears) ur hela sortimentet Benneton-kläder från sina affärer. Jag blev tillfrågad av en massa människor om jag tyckte Benneton exploaterade fångar i Dödslängan med denna kampanj. Benneton har en historia av att använda socialt känsliga ämnen i sina annonskampanjer för att dra uppmärksamhet till ämnet och jag kände aldrig att de exploaterade någon i deras föregående annonskampanjer. Vad gäller att använda dödsstraff i sin senaste kampanj, jag tycker de var väldigt modiga att göra det och känsliga i sättet de gjorde det. De försvarade inte fångarna, istället försökte de sätta ett ansikte på människorna i Dödslängan för att få folk att förstå att man dödar mänskliga individer. Jag beundrar dem för vad de gjorde. Du ser inte ett amerikanskt företag med modet att göra den sortens saker. Det gav uppmärksamhet till ämnet Dödsstraff och gjorde att folk tänkte på det, så hur skulle det kunna vara fel? Det är för illa att amerikanska företag inte försöker att göra en positiv skillnad som det.

Ett annat ämne som jag tillfrågad om i det här fallet är korruptionen av Los Angeles Polisen (LAPD, översättarens anm). För er som inte hört om det, så har LAPD varit föremål för undersökning (för en tid) vad gäller korruption på deras område. Hittills har det varit 29 polismän som har fått sparken eller blivit tillfälligt avstängda och Los Angeles länsåklagare har granskat över 3000 fall av människor som blivit anklagade för att se om de är anklagade falskt. FBI har blivit involverat i undersökningen, antagligen för att försäkra sig om att det är en komplett undersökning, istället för ännu en täckmantel. Undersökningen är fokuserad på hur polisen felaktigt har anklagat och skickat folk till fängelse. De skulle ha planterat bevis, ljugit i rätten, även bevis att polisen mördat folk har de stoppad, sedan planterat en pistol på personen och påstått att personen pekat pistolen på dem. Den senaste kontroversiella fallet var hur Chefsåklagaren sa att polisområdet inte samarbetade i undersökningen.

Det är några saker i det här fallet som jag vill kommentera. Först av allt, folk i fängelse har vetat om att LAPD har gjort den här sortens saker i åratal, men det var inte förrän en polis blev arresterad och pratade om de här sakerna och hur andra poliser gjorde samma sak, som nyhetsmedia uppmärksammade det. Nu vill media försöka få dig tro att den här sortens saker bara hållit på i några år och hur chockade alla blivit över det hela. Faktum är att, media (i Los Angeles) har hört om den här sortens saker i åratal innan den här polisen pratade om det hela. Folk i fängelse har vetat om det här, inte bara i Los Angeles, utan även i andra stater.

Den andra grejen som stör mig är det hyckleri som Los Angeles Åklagardistrikt står för. Undersöking om falska anklagelser har bara skrapat på ytan, ändå har det redan varit runt 100 oskyldiga människor som frigivits från fängelset efter att ha blivit falskt anklagade av polis. Var jag funnit hyckleri är hur åklagarna agerat som om de var chockerade och inte visste hur den här sortens saker kunde hända. Jag tror det är lögn. Det är omöjligt att polisen kunde ha gjort de här falska anklagelserna utan att åklagarnas vetskap att bevisen inte var lagliga. Istället så misstänker jag att åklagarna föredrog att vända ryggen till vad som vore misstänkta bevis, för att fälla någon. När allt kommer omkring, de älskar att säga till allmänheten att de är hårda mot kriminella, så ju fler fällda desto bättre. Det är bra politik att skicka så många människor som möjligt till fängelse och varför skulle de bry sig om oskyldiga människor också skickades i fängelset också? Enligt mig själv, så kan man skylla det mesta på åklagarna att polisen är korrupt. De skulle inte kunnat fortsätta utan att åklagarna visste om det, och även samarbetade. Jag tvivlar på att FBI kommer göra så mycket, men om de är seriösa angående den här undersökningen, så tror jag att de borde undersöka Los Angeles Distriktets Åklagarämbete för att se hur många oskyldiga människor som kunde bli åtalade, fällda och skickade till fängelse på uppdiktade bevis. Åklagarna använder bevisen och vittnesmålen för att sända oskyldiga människor till fängelse och det verkar omöjligt att de inte skulle veta.

En sista observation i det här ämnet. Jag undrar varför alla dessa 'offrens-rätt-grupper' inte var där för att protestera och kräva rättvisa för offren i LAPD och Lennart Andersson:s åklagare. Kanske de var upptagna att protestera mot Benneton Annonskampanj? Men troligast är, att de ville hålla en låg profil i den här sortens saker utifall någon pekar ut att det är en stor bit vad gäller 'offrens rätt grupper', de saker som kan hända nu. P g a ansträngningen, så har skyddet för oskyldiga människor försvagats och det är relativt lätt för oskyldiga människor att få gå i fängelse eller sluta i Dödslängan.

Jag läste en artikel från en tidning häromdagen. Artikeln talade om att det är över 2 miljoner människor i amerikanska fängelser. Artikeln fortsatte med att berätta att i hela världen är det totalt 8 miljoner människor i fängelse (inklusive USA). Jag tyckte det var mycket intressant. Det är 6 miljarder människor på den här planeten, bara 270 miljoner är i USA. Ändå har USA 25% av världens fängelseinvånare. I bara en stat (Kalifornien) är det fler människor i fängelse än vad det är i Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Japan, Singapore och Holland tillsammans. Jag är inte jättebra i matte, men för mig är det en otrolig statistik. Jag kan inte låta bli att undra om USA vill visa upp sig. Det påminner mig om en fråga jag blev ställd av någon som skrev till mig. De frågade 'Vad är den här konstiga fixeringen som Amerika har som vill straffa varenda en?' Jag visste inte vad jag skulle svara eftersom jag inte visste jag heller. Jag funderade på frågan en hel del, men fortfarande har jag inget svar. Amerika förväntas vara landet av sanning och rätt och frihet, men är en av de mest restriktiva och lagfyllda länderna i västvärlden. Så om någon har ett svar på den frågan så vill jag gärna höra det. Personligen, tror jag inte det finns något svar.

Fred,
Dean