01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


28-11-2008

Kolumn 46

Det finns många saker i ett fängelse som får en att klia sig i huvudet medan du försöker begripa dig på dem. Här har vi ett exempel som jag kallar ”Tusendollarskornas odyssé”. Inga namn nämnda, men jag har personlig erfarenhet av vad jag ska berätta nu.

I mars behövde en fånge nya skor. Både träningsskor och fängelsekängor. De flesta fångar får lov att köpa träningsskor från en godkänd återförsäljare utanför murarna. Fängelsesystemet sparar mycket pengar på detta och fångarna kan få tag i bättre träningsskor än dem som fängelset tillhandahåller för motion. Fängelsekängorna tillverkas i ett skomakeri i ett annat fängelse. Fången har stora fötter och fängelsesystemet hade inga skor som passade hans fötter. Skorna som han hade hade ramlat isär och han hade aldrig fått fängelseskor förut.

När något behövs som går utöver det vanliga i fängelset (i det här fallet extra stora skor), måste fången få okej från läkaren. Först måste man boka tid med sköterskan. Hon lyssnar på ditt problem och sedan bokar hon tid hos allmänläkaren. Om läkaren håller med om du behöver hjälp, så remitterar han dig till en lämplig specialist.  När det gäller extra stora skor, så är det en ortoped som måste ge sitt godkännande. Med intyget från läkaren, sattes pappersexercisen i gång på fängelset för att rekvirera skor/kängor.

Under tiden var fången tvungen att använda duschsandaler eller tofflor. Det gick inte att motionera i sandalerna eller tofflorna, eftersom fångens fötter hade blivit skadade av för trånga skor. Eftersom han inte kunde motionera, la fången på sig, vilket ledde till andra hälsoproblem. Han blev tvungen att besöka läkaren och annan sjukvårdspersonal regelbundet. Han fick ta tester för att undersöka orsaken till de hälsoproblem som nu var uppenbara. Som jämförelse kan nämnas, att fången bara hade träffat sjukvårdspersonal mindre än tio gånger under de senaste 15 – 20 åren.

Efter ett halvår fick fången äntligen de specialbeställda fängelsetillverkade skorna och det har hjälpt hans fötter väldigt mycket. Vad gäller träningsskorna, så har fortfarande inte gått att få dem. Varenda gång ett försök har gjorts att få ordern godkänd, så har fängelset behövt ytterligare godkännande, så den historien pågår fortfarande. T ex, en återförsäljare som fängelset sa skulle kunna leverera skorna hade inte träningsskor i tillräckligt stor storlek. Den här prövningen att försöka få tag på ett par skor borde bara ha tagit ett par veckor och med bara ett par fängelseanställda inblandade.

I skrivande stund har det tagit ungefär åtta månader (och klockan tickar fortfarande) med ett otal personer inblandade både i fängelsets sjukvårdsteam och inom administrationen. Jag har ingen aning om hur mycket det här har kostat fängelset och debaclet pågår fortfarande. Det har gått från obegripligt och löjligt till absurt.

Jag vet att det här exemplet inte är det enda. Man kan se sådant här hända inom många aspekter av fängelselivet.  Det är som om systemet inte kan släppa igenom sunt förnuft och praktiska lösningar utan hindras av byråkrati. Systemet verkar viktigare än resultat.

Sköt om er,
Dean Carter
p.o. box C-97919
San Quentin Prison
San Quentin, California 94974