01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


30 juli 2007

Kolumn 44

En fråga som jag ofta får är hur vakterna är på det här stället. Jag svarade på den frågan på den här sajten för några år sedan. Saker och ting verkar ha förändrats sedan jag skrev det. Jag har hört att när det går bra ekonomiskt så är det svårare att hitta folk som vill vara fångvaktare. Jag antar att det är det som har hänt de senaste åren. Under den tid som jag har varit här så har vakterna mestadels uppträtt professionellt. Några få har inte gjort det, men det har varit undantag. Under de senaste åren så verkar det som om fler vakter är mindre professionella. Jag säger inte att alla vakter är mindre professionella, för så är det inte. Det jag säger är att det verkar vara fler som inte agerar lika professionellt som förr. Men de flesta arbetar professionellt.
 
Till exempel, på vår avdelning finns det stora högtalare, ungefär sådana som finns på allmänna platser. Det här PA-systemet är väldigt högljutt. Även om man har på sig hörlurar, så kan man hur de vrålar igång i högtalarna. Det är meningen att PA-systemet ska meddela när någon har besök eller en tid hos läkaren eller för att komma med annan information. Under det senaste året så har några vakter börjat använda högtalarsystemet som en leksak. De drar upp volymen hela dagen, och i stället för att prata i mikrofonen (vilket ju är själva anledningen med att ha ett PA-system) så skriker de i mikrofonen så att det ekar i högtalarna. Det som är mest störande är att en del vakter verkar ha glömt att de är fångvaktare och tror att de är komiker. De gör konstiga ljud i högtalarsystemet och sen börjar de fnittra och skratta. Det är rätt barnsligt och inte ett enda dugg professionellt.
 
Hur irriterande detta än må vara, så är lekskolan på PA-systemet ingenting mot när jag var satt på County Jail i väntan på rättegång. Jag satt i en del av County Jail som kallas Pro-Per Module och som har ett rättsligt bibliotek. Pro-Per är en förkortning av Propria Persona. Det är en avdelning där fångar som representerar sig själva (agerar som sin egen advokat) och väntar på rättegång sitter. Även en del fångar som riskerade dödsstraff fick en status som ”med-advokat” satt på denna avdelning. Detta så att den tilltalade kan assistera sina advokater i förberedelserna för rättegången. De flesta på Pro-Per-avdelningen har inga advokater utan försvarar sig själva.
 
Många fångar på Pro-Per-avdelningen var tvungna att gå upp vid fyratiden för att transporteras till rätten. Rätten öppnade 08.00. County Jails styrs av Deputy Sheriffs (vice-sheriff), och vice-sherifferna brukade dra på PA-systemet så högt det bara gick för att väcka de fångar som skulle till rätten. Sen tog de av telefonluren så att den började pipa högljutt och sen höll de upp luren mot PA-mikrofonen så att de kunda vråla ut ljudet över hela Pro-Per-avdelningen. Anledningen var att hålla Pro-Per-fångarna vakna hela natten, så att de skulle vara sömniga och inte alerta när de representerade sig själva i rätten.
 
Jag har inte varit på ett County Jail på många år. Jag har hört att de har flyttat Pro-Per-fångarna till ett annat ställe och jag vet inte om de fortfarande håller på med såna grejer. Jag hoppas att de har slutat, men tyvärr så misstänker jag att de fortfarande håller på.
 
Det var allt för den här gången. Ville dela en liten anekdot med er. Tack för att ni lyssnade och jag önskar er allt gott.
 
Bästa hälsningar,
 
Dean 

P S En vän (tack Irma!) skickade mig en artikel som är väldigt intressant. Om du är intresserad, gå in på:
www.ahrc.com/new/index.php/src/news/sub/article/action/ShowMedia/id/3588