01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


12 maj 2005

Kolumn 40

Fängelset skickade nyligen ut ett PM där det står att from 1 juli 2005 så kommer det inte att tillåtas några tobaksprodukter på Kaliforniens fängelser.
Titeln på PM:et är faktiskt 'Förbud Mottobaksprodukter'.
Vidare i PM:et står det:
'From 1 juli 2005 kommer all tobak och alla tobaksrelaterade produkter att anses som kontraband och kommer inte längre att säljas i kafeterian. Alla tobaksprodukter kommer att avlägsnas enligt 31919(a), d v s skickas hem, skänkas bort eller förstöras.'
Vidare i PM:et: 'Den kaliforniska kriminalvården undersöker och utvecklar undervisningsmaterial, rökavvänjningsprogram och andra sätt att se till att det blir en mjuk övergång till en tobaksfri miljö.'

Jag blev road när jag läste detta PM. Detta är någon politikers hjärnstorm, så att han kan åka tillbaka till sin valkrets och tala om för väljarna att han jobbar på bra för att bekämpa brottslighet och att han ser till att de hemska kriminella i fängelserna inte har rättighet att röka därför att han har hindrat att det finns tobak i de kaliforniska fängelserna. Naturligtvis är den offentliga anledningen, enligt denne politiker, att man ska skära ner på kostnaderna för tobaksrelaterade hälsoproblem i de kaliforniska fängelserna. Om detta vore fallet, så skulle denne politiker även införa en lag om att fängelserna skulle ge fångarna hälsosam mat så att inte fetma, diabetes och hjärtproblem orsakar extra kostnader för staten Kalifornien.

Jag personligen bryr mig inte om ifall det finns tobaksprodukter i fängelserna eller inte. Jag röker inte, så mig påverkar det här inte alls. Men jag tycker att om politikerna försöker straffa fångarna, så kunde de åtminstone vara ärliga med det. Jag misstänker att de kommande månaderna kommer att bli mycket intressanta. Förhållandena i fängelserna är redan mycket spända och jag tror att många fångar kommer att bli irriterade och spända p g a nikotinabstinens. Jag misstänker också att det kommer att bli en del 'incidenter' p g a detta.
Jag har pratat med ett par vakter om denna nya policy. Inte några ingående diskussioner, men tillräckligt för att kunna ana mig till deras känslor inför detta. En vakt sa att han önskade att de förbannade politikerna kunde sluta använda fängelserna som en valplattform för det enda som händer är att det skapar mer problem och potentiellt riskfyllda situationer för folk som jobbar i fängelserna. Det är svårt nog som det är för vakterna, utan att politiker skapar mer spänning och fientliga attityder inne i fängelserna.
En sak som slog mig som ironisk är att de stoppar rökningen även för dem i dödscellerna, folk som är dömda till döden. Jag antar att politikerna vill att folk i dödscellerna ska vara friska när staten Kalifornien slutligen dödar dem. Snacka om att gå från det löjliga till det absurda.

Många har frågat mig om den nye fången som nyligen blev dömd till döden. Jag nämner inte andra fångar vid namn, så jag säger inte vad han heter, men jag tror att de flesta vet vem jag pratar om. Hans rättegång var på nyheterna varenda kväll och det var tusentals reportrar från hela världen som hade bosatt sig vid rätten under hans rättegång.
Den fråga jag har fått mest är om han kommer att få problem här.
Jag kan inte se att han skulle få några problem. Killen fälldes för en fruktansvärd sak, men med all den mediala bevakningen vid hans rättegång, så kan jag inte se hur han skulle ha kunnat få en rättvis rättegång. Jag vet att många av er kommer att säga att det är klart att jag säger att han är oskyldig. Jag vet inte om han är oskyldig eller inte. Det är inte min sak och egentligen bryr jag mig inte. Men det finns andra som sitter i fängelse (inte bara i dödscell) som har blivit dömda för värre brott och som inte blev dömda till döden.

Jag pratade om politikerna som har stoppat tobaksprodukter i fängelserna här. Om de hade lust att göra något produktivt och meningsfullt, så skulle de stifta en lag liknande den brittiska som handlar om misstänkta som ännu inte har haft sin rättegång. Medierna har inte rätt att publicera fakta om fallet eller den misstänkte innan rättegången är över. Detta är för att se till att den tilltalade får en rättvis rättegång.
Vad jag inte kan förstå är att allmänheten låter media fokusera allmänhetens uppmärksamhet på något tragiskt fall (som killen som nyligen hamnade här i en dödscell) och ändå så ger sig inte media utan förbigår ämnen som verkligen påverkar allmänheten. Det är ofattbart för mig att allmänheten låter media komma undan med det här, när det sker så många viktiga händelser som kommer att påverka varenda amerikan. Saker som nationalskulden och andra samhällsrelaterade ämnen som har direkt effekt på varje amerikan, utom de väldigt rika.

För att återgå till mina kommentarer om hur media borde styras, såsom medierna i Storbritannien, angående rättegångar och fångar/misstänkta. Efter rättegången mot den icke namngivne tilltalade (som jag nämnde tidigare), intervjuade medierna jurymedlemmarna. Av deras kommentarer att döma, så kunde man snarare tro att de var på åklagarsidan än att de var vad de skulle vara, rättvisa och opartiska jurymedlemmar. Efter rättegången, så såg jag speciellt två av jurymedlemmarna (en med den misslyckade röda hårfärgningen och en menlös kille) som verkligen letade efter medierna för att prata med dem. När helst det fanns något av nyhetsvärde att rapportera om angående rättegången, så fanns speciellt dessa två jurymedlemmar just där och försökte bli intervjuade av media. Kanske är deras egna liv väldigt tomma och så blev de fångade av publiciteten runt denna rättegång och deras identiteter blev att vara professionella jurymedlemmar. Eller åtminstone professionella jurymedlemmar i just detta fall. De verkade mjölka detta tillfälle att få vara i rampljuset för allt de var värda.
På något sätt så tvivlar jag på om dessa jurymedlemmar plötsligt blev medvetna om medierna och all publicitet kring detta fall när rättegången var över. Jag hyser inga tvivel om att de var väl medvetna om publiciteten och mediebevakningen under hela rättegången och så ska en rättegång inte gå till. Jag vet inte när rättegångar blev allmän underhållning. Kanske startade det med OJ-rättegången (OJ = O.J. Simpson. Övers. anm.), men det verkar som om medierna går från en rättegång till nästa för att underhålla folk. Jag kanske inte har koll på trenderna eftersom jag sitter dödscell, men det känns helt enkelt fel för mig, och det är inte så som rättssystemet i USA ska vara.

Som du ser, så har jag inte skrivit på ett tag. Jag har bestämt mig för att fr o m nu ska jag skriva kortare stycken, och försöka göra det oftare. Det kanske hjälper mig att bli mer produktiv med att skriva för denna sajt.
Jag har annat att göra och denna sajt är något jag gör när jag känner att jag har något att säga eller har tid att skriva om ett särskilt ämne.

Sköt om dig,
Dean