01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


4 januari 2002

Kolumn 33

Jag vill besvara några fler av de vanligaste frågorna som ställts till mig angående dödsstraff och dödslängan och även mer allmänna frågor. Jag hoppas det är intressant för er att läsa.

Finns det någon metod av avrättning som är bäst företrädesvis?
Det beror på vilken stat du är i. I Kalifornien är den enda avrättningsmetoden numera dödlig injektion. Jag tror att några stater fortfarande använder elektriska stolen. Jag tror också några stater tillåter ett val mellan hängning och gaskammare och dödlig injektion. Det är också en eller två stater (jag tror Utah är en) som fortfarande använder exekutionspluton. Om jag känner det är någon metod att föredra? Det är min mening att när du väl är död så spelar det ingen roll hur de dödar dig. Jag tycker det ska vara så hemskt som möjligt och att allmänheten skulle tillåtas se det på TV. De som stöttar dödsstraffet säger att dödlig injektion är mest humant. Enligt min mening, så har de inte fattat. Det är inte metoden av avrättning som spelar någon roll. Dödande är fel oavsett hur det görs. Jag tycker att dödlig injektion gör dödandet för angenämt för majoriteten. Därför tycker jag att avrättningar skall vara så hemska som möjligt.

Hur länge måste man normalt vara i Dödslängan?
Det varierar från person till person, beroende på vad som involveras i målet. Till exempel, om en fånge har en ineffektiv advokat (en advokat som inte gjorde ett bra jobb vid försvaret av fången) då kan det ta längre tid än någon som har ett mål som inte tar så mycket tid att undersöka. En av de stora förlängningarna i ett överklagande är när fången väntar på en advokat som kan företräda honom i hans överklagande. Det finns folk i dödslängan som väntar 4 eller 5 år bara för att få en advokat. Då nästan varje fånge i dödslängan är utan pengar så måste domstolen hitta en advokat som vill ta sig an fallet. Dessa advokater betalas av staten. Många av dem är egentligen inte kvalificerade nog att handha ett dödsstrafföverklagande. Kalifornien är bättre än vissa andra stater som Texas eller vad man kallar Dödsbältet. De är de sydliga staterna som går från Texas till Florida. I många av de här staterna, så har ibland advokaterna aldrig haft några brottmål innan och är inte utrustade med de resurser som behövs för ett ordentligt överklagande. Där är en av orsakerna till att så många avrättningar sker i de här sydliga staterna.

Vad har jag för rättigheter i Dödslängan?
Dödslängan är mycket restriktiv. Det finns tre delar i Kaliforniens Dödslänga. En sektion som kallas North Seg är mindre restriktiv än de andra två delarna. Jag har aldrig varit där, så jag kan inte säga så mycket om den.
Den del jag är i kallas Östra Blocket. Det är huvuddelen av Dödslängan och är mycket restriktiv. Faktum är att när fångar från huvudbyggnaden av fängelset (de fångar utan dödsstraff) och skall straffas, så sätter de dem i Östra Blocket som straff. Varje fånge måste bära handfängsel så fort man är utanför cellen. Det finns nåt som kallas 'Inhägnaden' här på Östra Blocket. Varje fånge eskorteras dit i handfängsel, enbart i sina underkläder. Det är 6 inhägnader i Östra Blocket. När de väl är i inhägnaden så plockas handfängslen bort och fången kan ta på sina kläder. Det är mellan 70 och 100 fångar per inhägnad. Varje inhägnad är ungefär 40 feet x 40 feet (en foot är 3,05 dm, övers. anm). I inhägnaden kan fången spela basketboll eller kortspel under 4 timmar. Många fångar (som jag) föredrar att stanna i sina celler och göra andra saker. Jag skriver och läser, medan andra målar och ritar. Andra använder sina dagar till att jobba på sina överklaganden.
Den tredje delen av Dödslängan är den mest restriktiva. Det är en del som kallas The Adjustment Center eller A/C. Detta är 'Hålet'. Fångarna från huvudbyggnaden sätts i HÅLET, men i Dödslängan skickas vi till A/C som straff (inte alla fångar, utan de som är extremt våldsamma eller aktiva i Fängelsegängen). Där är rum för ungefär 80 fångar i A/C men jag är inte säker på hur många av dem som är Dödslängefångar. Jag tror det är de flesta av dem.

Vad är mitt perspektiv på Dödslängan?
Det är en stor fråga och jag tror inte jag kan svara på den helt och fullt. Jag tycker Dödslängan är fel. Och det är inte för att jag själv sitter här som jag känner så. Jag har känt att dödsstraff är fel i hela mitt liv eller sedan jag var gammal nog att veta vad som är rätt och fel. Dödsstraff är ute och nånting från en annan era. Amerika skall vara en progressiv och modern nation. Ändå är det bara Amerika och Japan som har dödsstraff, av alla I-länder. Faktum är att EU vill inte sända fångar till USA om de riskerar dödsstraff. Förutom USA och Japan, så är alla de andra länderna som har dödsstraff enbart U-länder. Jag tror att USA så är dödsstraffet en politisk åtgärd och inte om rättvisa. Det finns fångar i huvudbyggnaden som kommer ut en dag, som har gjort samma saker som dom som fått dödsstraff.

Ser du dödsstraff som avskräckande för brott?
Nej, dödsstraff är inte avskräckande. Faktum är att statistiken visar att när avrättningar haft stor uppmärksamhet i media så går brottsgraden uppåt ett tag efter avrättningen. Det avskräckande argumentet används av för-dödsstraffmännniskor för att övertyga allmänheten om att dödsstaffet har en mening. Men statistiken bevisar annat.

Istället för dödsstraff, vilka andra metoder vore att föredra för våldsamma brott?
Den här är svår. Jag tror inte att livstid utan chans till benådning är ett straff, men det är ett straff som är tillgängligt. Jag har sett fångar som jag inte tycker nånsin borde tillåtas sätta sin fot utanför fängelset. Men det är ett litet procenttal av dom i fängelset och i Dödslängan. Jag tycker att Amerika har hela sitt grepp om Brott och Rätt bak och fram. Frågan var vad STRAFF är företrädesvis. Det är en mentalitet hos amerikanska folket. De vill straffa. Det verkar som om alla måste bli straffade. I andra moderna länder så har de ett annorlunda grepp än vad USA har. De använder inte detta som straff, utan mer som ett sätt att tillförsäkra sig att personen inte kommer ut ur fängelset och begår fler brott och kommer tillbaka till fängelset. Det är vad jag tror USA behöver göra. Närma sig Brott och Rätt som behandling och rehabilitering hellre än som ett straff.

Tycker du att rättssystemet och dess straff är rättvisa eller behöver de göras om?
Jag tycker rättssystemet behöver reformeras och jag känner (som jag sa förut) att vårt land behöver sätta in behandling istället för straff i brott och straff. Vårt juridiska system har blivit övertaget av extremister och det reflekteras på det sätt som systemet fungerar. Det är inte bättre att ha för liberalt i rättvisesystemet. Det måste finnas en balans.

Det var allt för den här gången. I ska försöka besvara fler frågor snart igen. Jag tror jag har besvarat de flesta frågorna i det jag redan skrivit, men jag gissar att det är lättare att fråga istället för att läsa igenom alltihop.

Fred,
Dean