01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


4-07-1995

Kolumn 4

Östra Bocket är en gammal byggnad, byggd under 1930-talet. En djupt liggande, mörk, högljudd och stinkande byggnad som är frysande kall på vintern och stekhet på sommaren. Celerna är byggda i mitten av cellblocket. Cirka 30 fot från cellerna är en 'vall' av fönster som tillåter ljus att komma in, men det är dämpat ljus filtrerat av smuts och fett på fönstren. På samma vägg som fönstren finns en övre och undre vapenräls. Den övre vapenrälsen övervakar de övre däcken och de lägre övervakar de lägre däcken. En vakt går av och an på enheten, beväpnad med ett maskingevär. Alla vakterna som inte är på vapenrälsen måste ha skottsäkra västar ifall det skulle vara någon incident där skott avlossas, då har de skydd.

Cellerna är väldigt små. Lite över 1,5 meter breda och något mer än 3 meter långa. Varje cell har en säng av en platta av stål (ingen lång säng heller, mina fötter hänger över sängens ände) ett rostfritt handfat och toalett, en hylla och en lampa som har elektriska stift i sig.

Jag har nämnt förut, att om du har pengar har du möjlighet att köpa en TV och en radio/kassettbandspelare. Du kan också beställa en skrivmaskin, band, böcker och färgband för skrivmaskinen. Fram till för nåt år sedan, gaav fängelset dig tillstånd att beställa dessa varor direkt från säljaren . . . Sears or Penny´s. Men de har ändrat de så nu måste du beställa allt genom fängelset och de fakturerar dig för 10 procent extra eller San Qentin skatt, för allt du beställer.
Detta är utöver den skatt du betalar i övrigt. Plus, fängelset bestämmer numera vilken säljare du får beställa från. Jag vet inte hur de kom på listan som godkände släjaren, kanske är det en budgivningsprocess, men dessa säljare har ganska lukrativa företag eftersom vi är ganska tvingade att handla allting från dom. Det gör det svårt för såna som jag. I brukade fråga mina vänner om de kunde beställa färgband eller böcker från en affär, men numera måste jag beställa allting genom fängelset. Jag har inte haft möjlighet att beställa nånting. Jag är inte säker på vad skillnaden är, men jag hade inget emot att fråga mina vänner om de ville beställa varor åt mig, men att be dem om pengar så jag kan beställa varor, gör att jag känner mig 'obekväm'.

Det är många historier om dödslängan som faktiskt inte är sanna. Dessa historier verkar berättas mest av grupper som talar för åklagaren och de varierande lagtillämpnings-grupper. De som verkar vara en favorit för dessa grupper är 'Offrens Rätt'-organisation. Dessa blir favoriter därför att nyhetsmedia älskar att göra nyheter av dem.
Så 'lag-grupperna' kan förespråka sin sak på det sätt så att det får mycket support från allmänheten . . . och nyhetsmedia kan aldrig missa chansen att 'göra' en story som kommer få en reaktion från läsarna. Trots att Nyhetsmedia vet att 'Offer-grupperna' i grunden är en front för 'Lag-grupperna'.

En av historierna om dödslängan är att vi alla har kabel-TV. Detta är inte sant. San Quentin har en kontakt i varje cell där du kan sätta kabel i din apparat, men den är låst till centralantennen vilken tillåter dig att få ta in TV kanaler och några program som fängelset visar.

Om det är luftkonditionering i dödslängan, så är det den mest välbevarade hemligheten här. På vintern blir det så kallt i cellerna att du kan se din utandningsluft ibland. Vid vissa tillfällen måste jag sova i 3 eller 4 par yllesockor, långkalsonger och, om jag har dem, ett par T-shirts . . . allt detta måste jag bekosta själv.
Jag vet inte vad de gör som inte har pengar för att köpa dessa saker, när det blir så kallt. På sommaren, så blir det så varmt att allt jag kan göra att att ta av alla kläder och ligga i bädden i shorts eller naken och försöka att inte röra sig. Kanske den största lögnen uppfunnen av nyhetsmedia och uttalad av dessa Speciellt Intresserade Grupper är att vi här i dödslängan tillbringar åratal för att manipulera domstolarna och skrattar på oss.
Dessa grupper vet förbannat väl att detta inte är sant. Anledningen till att vi tillbringar så lång tid i dödslängan är på grund av vad dessa grupper har gjort. De har bedrivit korridorpolitik och domstolarna förpassar lag efter lag som gör det svårare och svårare för en fånge i dödslängan att gå igenom överklagandeprocessen.
De har gjort det så svårt att många av åklagarna som normalt handhar överklaganden för dömda fångar har slutat ta sig an våra fall just därför att det inte är värt huvudvärken som de har att göra med.

Jag har varit inlåst i över 10 år. Nästan halva den tiden tillbringade jag med att vänta på en advokat som ville ta sig an mitt fall. Jag väntade i fem år innan jag hade möjlighet att få en advokat som tog sig an mitt överklagande. Min situation är heller inte ovanlig. En kille jag känner har väntat i mer än 4 år för att en advvokat skall ta hans fall och det verkar inte som om det kommer att ändras med det snaraste. Jag vet inte säkert, men jag har hört att en kille väntade närmare 7 år för att en advokat skulle ta sig an hans överklagande. Men 'Specialintresserade grupper' säger att det är vi som tillbringar all denna tid att manipulera domstolarna och försenar våra processer.
Nu har dessa grupper gjort det nästan omöjligt att hitta advokater för våra överklaganden. De försöker nu att ändra lagarna för att begränsa tiden som vi har att inlämna en handling med problem som påverkar vårt fall. Man säger att vi haft all tid i dödslängan för att ta hand om problemen, men vi har inte haft det så vi skulle inte haft möjlighet att göra det efter så långt dröjsmål. Jag vet att det finns människor som skrattar på sig över dessa dröjsmål, men absolut inte nån som sitter här i dödslängan. 'Just-us in America!'

Nå, jag skulle berätta lite mer om livet i Östra Blocket, men det verkar som om jag hamnade på sidospår på de här andra sakerna. Det får bli en annan gång för jag måste sluta nu.

Senare
Dean