01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


12 augusti 1999

Kolumn 23

Förr tänkte jag förklara lite om domstolar och rättssystemet. Min intention var att försöka och hjälpa dig förstå hur systemet fungerar (eller inte fungerar, beroende på hur du ser det). Jag har inte spenderat så mycket tid som jag tänkte göra på det ämnet. Det ärä frustrerande att försöka få ut något vettigt ur något som trotsar all förklaring. Det är lätt att gräva ner sig när man försöker förklara detaljer och förlorar sikten i det stora perspektivet. För att inte nämna, ämnet kan bli väldigt torrt och tråkigt om man inte har intresse i området. Jag kan fortsätta tala om hur Jurys väljs på ett sätt som gör dem för åklagarsidan, eller jag kan tala om hur åklagaren har obegränsade resurser att försöka fälla en tilltalad, medan den personen inte har mycket att försvara sig själv med. Jag tvivlar på att det är speciellt intressant för dig, så jag ska fokusera på andra områden och hop i processen, så får du en idé om vad jag talar om, på ett sätt som är mer sammanhängande.

De senaste (+/-) 5 åren så har det varit ett gäng historier på nyheterna om män som har suttit 15 till 20 år i fängelse, eller i Dödslängan som varit timmar från avrättning, som fått bordläggning på grund av varierande orsaker. Om de inte lyckats få dessa bordläggningar, skulle de varit döda, istället för fria män. De som stöder dödsstraff har hittat en lösning att stoppa dessa irriterande detaljer från att hända i framtiden.

De har lyckats skära ner på tiden som en dödsstraff-fånge har på sig för att överklaga och försöka bevisa sin oskuld. Dessa människor har också varit framgångsrika i att skära ner de resurser en dödsstraff-fånge har för att försvara sig själva. Dessa resurser var inte mycket till att börja med, speciellt i relation till vad åklagaren har att arbeta med. Sedan det, i de flesta fall, tog dessa män 15 år (eller mer) att bevisa sin oskuld, så har de människor som är för dödsstraffet kortat ner överklagandetiden till mindre än 10 år. Jag gissar att det är deras sätt att lösa problemen av felaktigt fällda och straffade oskyldiga män att dö. De har precis gjort det omöjligt för dem att bevisa att de är oskyldiga.

Hyckleriet i detta, de människor som pushat för att korta ner överklagandetiden, talar om hur rättvisa ska skipas. De ser ingen rättvisa i att ge en person tid att bevisa sin oskuld. Dessa personer förvirrar sin egen sak med verklig rättvisa. Det skulle vara skrattretande, om det inte handlade om liv och död. Om de verkligen brydde sig om rättvisa, skulle de göra allt för att försäkra si om att myndigheterna inte dödade oskyldiga människor.

Anledningen till att jag talar om rättssystemet och oskyldiga människor är därför att något har hänt här i Kalifornien det här året. Det var i februari (tror jag) som tre människor blev mördade i Yosemite Nationalpark. Det hade precis varit ett fall om ett annat tragiskt mord, förutom en sak. De här kvinnornas familjer är väldigt rika och har inflytande. Som ett resultat av det, så fick fallet massor av uppmärksamhet och extra ansträngningar lades ner på fallet. Media hade berättelser om detta på nyheterna varje dag och det var folk (media) som skrek efter arresteringar i fallet. Yosemite Nationalpark är federal mark, så FBI kallades in för att leda undersökningen och arbetade med varierande polismedverkan som jobbade med fallet.

Allmänheten (media) pressade intensivt på för att myndigheterna skulle göra en arrestering i fallet. Nästan dagligen, visade media upp offrens familjer för kamerorna, för att kräva rättvisa och för att arresteringar skulle ske i fallet. Efter några veckor, höll FBI en presskonferens för att meddela en öppning i fallet och vidta en arrestering av två män. Det verkar som om polisen inte kan göra nånting i ett fall utan att hålla en presskonferens först. Ett par män, med tidigare brottsregister, hade blivit anhållna. Båda männen hade suttit liten tid i fängelse (för mindre narkotikabrott och egendomssbrott) och verkade passa in i profilen som media och myndigheter skapat för 'misstänkta' i allvarliga brott. Alla polisklichéer kom snabbt och ilsket och polisen föreslog 'Perp Walk'. Det är när polisen låter de misstänkta föras fram till media, så bilder kan tas för att visa på nyheterna i TV, eller i tidningarna. Media får sina bilder av de två killarna som ser ut som kriminella och maskineriet sätter igång att fälla de två männen och skickar dem till dödslängan.

FBI satte de två männen i länsfängelset för att 'hålla' dem medan fler undersökningar kunde kompletteras, innan man anklagade dem. Det tar tid att fabricera ett fall mot oskyldiga människor (nå, ibland tar det inte lång tid). Medan fallet blir 'gjort' mot dessa två män, så höll myndigheterna dem i fängelse på några anklagelser de råkade finna att anklaga dem för.

Medan de två männen sitter i fängelset, så håller FBI presskonferenser för att försöka och övertyga allmänheten om att dessa två män är skyldiga. Naturligtvis så har media redan gnuggat händerna när de såg fram emot en bra saftig rättegång. När allt kommer omkring, de harinte haft en riktigt ordentlig (roande) rättegång sedan OJ:s rättegång.

Förra månaden (juli 1999) så var det ett annat mord i Yosemite Nationalpark. Det var inte värt uppmärksamheten från media, kanske en notis på nyheterna, eller några rader på baksidan av tidningen, som mest. Ett annat trist fall, men kvinnan kom inte från en rik familj, så hon var inte värd uppmärksamheten från media.

Polisen lyckades få upp spår i det här fallet då det var ett vittne som identifierade bilen som ledde till anhållandet av en man för det här mordet. Den här mannen arresterade och erkände mordet, men chockerande nog för alla myndigheter, så erkände han också de tidigare morden i Yosemite. De mord som myndigheterna förvarade två män i fängelse för, emedan 'ett mål kunde göras' för att anklaga DEM för morden.

Jag har INGA tvivel, om den här mannen inte erkänt de här morden, så skulle FBI (och andra polisbyråer) haft möjlighet att 'bygga upp ett mål' mot de här två männen. Jag vet att de hade blivit fälld och dömda till döden för mord de inte begått. En gång i Dödslängan, det måste ju bara bli några fler killar i dödslängan, påstå att vara oskyldig.

Vad som stör mig, mer än något annat, är hur allmänheten (media) bara skakar av sig som om det inte var någonting. Deras uppmärksamhet är nu på den man som erkände och ingen nämner de två män som oskyldigt anklagande. Media verkar inte finna något fel i det här beteendet, inte heller med myndigheternas beteende. Det är som om det är så här rättvisa skall fungera. Jag gissar att när medias bidra är lika illa som myndigheternas, så vill de inte dra för mycket uppmärksamhet till det.

Senare
Dean