01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


20 juni 1998

Kolumn 18

Det är några saker som jag skulle vilja tala om den här gången. Det är ett par grejer som inträffat nyligen och jag känner för att prata om dem lite. En är om dumdristiga skottlossningar i skolor och våldet som pågår i Amerika. Jag vill också tala om ett par avrättningar som kanske, eller kanske inte, har inträffat.

Ni vet alla, under de senaste åren, så har det varit många fruktansvärda skottlossningar i kommunala skolor över hela USA och det verkar som om de här incidenterna händer mer och mer frekvent. Nyhetsmedia, som inte backar när det gäller att exploatera någonting som upprör, har gett de här skottlossningarna en massa uppmärksamhet i nyheterna och i pratshower på TV. Efter varenda skottlossning på de olika skolorna, så har jag sett hur reportrarna gjort sina reportage vid platsen för varje skottlossning. Vad som är intressant i deras reportage är inte den löjliga empatin som reportrarna är så duktiga på och det är inte bilderna på folk som var chockade vad som hänt i deras kommuner. Vad som slog mig var vad reportrarna sa i nästan varenda story de gjorde. Till exempel den 11 år gamla och den 13 år gamla (jag tror det var deras ålder), sa reportern att dessa två barn inte var tänkbara för dödsstraff. I fallet om barnet i Oregon som sköt alla studenterna, jag såg storyn från en reporter 'Live On the Scene' gjorde en stor sak av att säga att barnet inte var tänkbart för dödsstraff. Om jag minns rätt, det faktum att barnet inte kunde dömas till dödsstraff i de andra fallen, gjordes också. Sedan var det en fortsatt diskussion om hur politikerna skulle ändra lagarna till att dessa barn skulle kunna dömas till dödsstraff. Inget av detta är anmärkningsvärt och det är typiska grundreportage som vi har kommit att förvänta oss från nyhetsmedia.

Efter att ha sett de här reportagen, så började jag tänka lite. Våldet i våra skolor har blivit värre och värre under de senaste 20 åren eller så. Jag har inte statistik att visa dig, men min uppfattning är, våld i skolorna har successivt blivit värre och mer frekvent. Jag skulle vilja veta om det finns statistik att jämföra graden av våld i skolorna med mängden av avrättningar som myndigheterna har fortsatt med under samma tid. För mig verkar det som om våldet har eskalerat i samma takt som avrättningarna i USA under samma period. Om någon har fakta och beräkningar som visar datum och mängd av avrättningar och som visar mängden av våldet i skolorna (i USA under de sista 20 åren) skulle jag bli mycket tacksam om du kunde skicka dem till mig på adressen jag skrivit på den här siten. Det är en fras som hela tiden poppar upp i huvudet på mig, varje gång jag tänker på de här ämnena. Jag vet inte var de kommer från, men det är något så här: 'Gör som jag säger, inte som jag gör'. Vi vet alla att barn lär via exempel och när de tittar på TV, alla dessa 'Real Video'-shower när polisen använder våld för att ”lösa” problem, exempelvis polisen skjuter misstänkta, eller polisen hoppar på en misstänkt för att 'oskadliggöra' dem. Naturligtvis, det största beteendeexemplet av alla, våra myndigheter använder dödande av människor (dödsstraff) för att lösa problem. Så, om polisen och våra myndigheter kan döda folk för att lösa problem och att döda är lösningen för problemen i vårt samhälle, så varför skulle inte barnen tycka att det är en acceptabel väg för dem att lösa sina problem också? När allt kommer omkring, om dödande är så fel, så varför verkar det som om alltid polisen dödar 'misstänkta' och varför är dödande (dödsstraffet) lösningen för våra domstolar? Nå, det är nånting att tänka på. Jag är nyfiken på om det finns nån statistik som visar relationen mellan dessa två. Så, om du har information om detta, på ett eller annat sätt, var snäll skicka dessa till mig på adressen på den här siten.

Jag vill tala lite om den möjliga avrättningen av en man är på San Quentin. Han förväntades vara avrättad redan, men de (myndigheterna) hade ett sammanträde för att se om han var vid mentalt frisk nog att döda. I grunden var det en rättegång för att utröna om han var frisk nog för att avrätta. Juryn sa att han var det (vilken överraskning). Det enda problemet var, juryn omfattade mest folk som var väldigt mycket för dödsstraff och kände att folk som var dömda till dödsstraff hade rätt att överklaga sin dom. Så, naturligtvis, juryn sa att killen var frisk nog för att bli dödad. Den här killen (som de bestämde var frisk) är inte frisk alls. Han är i ett katatonisk stadium (vad det nu betyder, det är vad hjärnskrynklarna säger), killen sitter i sin cell hela dagarna, vaggar fram och tillbaka och stirrar ut i luften. Han vet inte var han är eller vad som händer honom. Han har skit smetad över sina väggar, eller hade tidvis. Jag tyckte det var konstigt hur de (åklagarna) kunde säga att killen blev sinnessjuk av att sitta och vänta på att bli avrättad. Jag gissar att det inte gärna kan erkänna att killen var sinnessjuk långt innan han kom hit till Dödslängan. När allt kommer omkring, om de erkände såna saker, då blir den logiska frågan: hur kan en sinnessjuk person bli dömd och skickad till döden? De vill hålla sig borta från såna problem.

Det sista ämnet jag vill tala om är angående en kille som fastställts bli avrättad här snart. Förra året, så var fängelset så nära som fem timmar från att avrätta Tom (hans namn var Tom Thompson). Killen hade beställt sin sista måltid, sagt adjö till sin familj och blivit förd till den cell som de sätter en i, i väntan på att de skall döda dig. Vid den här tidpunkten beslutade 9:e domkretsen om uppskov. Då det finns bevis att den här killen mycket väl kan vara oskyldig, så ville de ompröva hans mål igen. USAs Högsta Domstol har precis avslagit hans överklagan. De bryr sig inte om att det finns bevis för att visa att den här killen är oskyldig, vad som är viktigt för dem, är att avrättningen blir av, oavsett bevis. Jag tror att stor del av detta är en strid av egos. Högsta Domstolen gillar inte 9:e domkretsen (vilken är den domstol som prövar Californiens överklaganden), så Högsta Domstolen hoppar på varenda möjlighet att visa dem vem som har makten. Det är sorgligt att juridik handlar om en strid av egon och fakta inte väger mycket i processen. Så de kommer att avrätta en oskyldig man, av den enda anledningen att domarna vill visa vem som har mest makt. Jag antar att så länge de klappar om sina ömtåliga egon, det faktum att en oskyldig man kan bli dödad, spelar ingen roll. Så vad är mord då?

Du kan hjälpa honom genom att skriva eller faxa till Californiens guvernör för att begära nåd för Tom. Guvernörens adress och faxnummer är:
    State Capitol
    1st Fl.
    Sacramento, CA 95814
    Fax: (916)445-4633
Om du vill ha vidare information om Toms fall, så kan du kolla på den här siten (http://www.deathpenalty.org/).

Nå, jag tror det var allt jag hade att säga den här gången, men jag hoppas vara tillbaka snart. Jag planerar att tala lite mer om rättssystemet nästa gång, så fram till dess: ta hand om dig.

Senare
Dean