01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 

20 november 2002

Kolumn 34

Hur många av er har flaggor utanför ert hus, eller en amerikansk flaggdekal på din bil eller långtradare? Hur många av er bröstar upp er av stolthet och gör en 'vi är nr 1'-signatur när du hör nationalsången spelas? Hur många av er är snabba att tala om för vem som helst som frågar att Amerika är det bästa landet i världen, och tror på det (det spelar ingen roll att de flesta av er inte varit utanför USA). Hur många av er röstade i det senaste valet? Jag misstänker att många av er, som älskar att vifta med amerikanska flaggan och påstår att USA är nr ett, också är en del av den nästan hälften av amerikanerna som inte brydde sig om att rösta i det senaste valet. Det är otroligt hur folk kan ge upp den här rättigheten. Det är troligen samma amerikaner som klagar och finner fel på allt myndigheterna gör. Om du en av de amerikaner som inte är nöjd med hur landet styrs, då är det mig en gåta varför du inte tog den lilla tid som behövdes för att delta i valprocessen.

En rättighet du förlorar, när du skickas i fängelse, är rätten att rösta. Det är inte bara när du är i fängelset som du förlorar den rätten. Du har förlorat den rätten för resten av ditt liv. Förmodligen, när du går i fängelse och sedan blir fri, så har du betalat din skuld till samhället. Men när du förlorar rätten att rösta för resten av ditt liv, så verkar det som om du aldrig verkligen betalat din skuld till samhället och får aldrig dina rättigheter tillbaka fullt ut. Detta betyder att det är många miljoner av människor i USA som inte har en röst i vad deras myndigheter gör eller vilka som representerar dem.
Jag har inga tvivel om att många av er som läser detta tänker, nå om du åkte i fängelse, då har du ingen rätt att rösta. Men det är bara en korkad reaktion och en utan någon verklig tanke bakom. Amerika är en av få industriländer som inte låter före detta fångar behålla sin rösträtt efter fängelsestraff. Faktum är att många I-länder tillåter fången att rösta även när fången fortfarande är i fängelse. Så mycket för 'frihetens land och de modigas hem'.

En av anledningarna för att jag tycker det är viktigt för att fångar och f.d. fångar ska ha möjlighet att rösta är - om de har tillstånd att rösta, så skulle politikerna vara tvungna att stoppa underblåsningen till extremhögern. Istället för att hålla tal om att ta till med hårdhandskarna vid kriminalitet och alla de andra fraserna de spottar ur sig under kampanjerna, så måste de hitta realistiska lösningar till de sociala problemen som gör att folk begår brott. I det långa perspektivet, så skulle de (politikerna) vara tvungna att arbeta för att säkerställa att när en person har suttit av sin tid i fängelset så skulle de komma ut ur fängelset som en bättre människa och bli en produktiv medlem av samhället. Jag ser inga ex-brottslingar få tillstånd att rösta, men jag tror att de fick det, så skulle det göra en positiv skillnad i vårt samhälle. När allt kommer omkring, jag tvivlar på att folk som varit i fängelse skulle falla för 'ta i med hårdhandskarna mot kriminaliteten'-propaganda. De skulle ha en bättre förståelse för vad som behövs för att lösa verkliga problem som ligger bakom de flesta brotten. Men högern skulle aldrig tillåta den sortens saker.

På tal om val, jag tror att det som hände det senaste valet är nånting som de flesta amerikaner kommer ångra i många år. Inte 'Krig mot terrorism' eller kampanjen att bli av med Saddam. Det som amerikanerna kommer ångra är det faktum att republikanerna kontrollerar myndigheterna. Nästa år kommer du se denna extremhöger döma i möten med Federala domstolar. Om du trodde att våra mänskliga rättigheter har blivit eroderat under de senaste två dekaderna, vänta bara och se vad som händer nästa 10 år.
Jag talar inte om oss i fängelse att ha en rättvis chans i domstolen. Vi är bara en liten fraktion av människor som blir påverkade. Jag talar om alla kvinnor därute som vill ha rätten att välja om de vill ha barn eller ej. Jag kan garantera att de flesta domare som jobbar i domstolarna de närmaste åren, kommer till största delen vara emot rätten för kvinnor att välja detta.

Om du är sån som bryr dig om miljön och det faktum att våra vatten och vår luft är förorenade, du kommer också få en obehaglig överraskning de närmaste åren. Bush har redan underminerat en stor del av miljöskyddet vilka skapades på 90-talet och jag är säker på att du kommer se mycket mer av samma sak de närmaste åren. En av de första offren kommer bli ANWR (Arctic Nation Wildlife Refuge) i Alaska. De närmaste åren kommer du få se oljebolag som borrar och bygger pipe-lines tvärs över detta vackra stycke land. Bara för att en liten mängd olja som inte räcker långt i USA, men det hjälper Bush´s vänner att tjäna pengar.

Det är en annan faktor som du borde bry dig om. De konservativa vill också ge olika statliga och federala myndigheter även mer makt att inkräkta på människors liv. Allt i nationella säkerhetens namn och för din egen säkerhet naturligtvis. Om det är en sak som högern har lärt sig genom åren är att när allmänheten är full av rädsla, så ger de myndigheterna mer makt än de skulle fått annars. Jag antar att när du aldrig förlorat din frihet, så kan du inte fullt ut uppskatta hur värdefullt det är.

Jag har skrivit förut, hur intressant det skall bli att luta sig tillbaka och se på vad som händer efter att Bush tog över presidentämbetet. Nå, det har verkligen öppnat ögonen på mig. Vårt land har gått från många biljoner dollar i överskott i budgeten och är tillbaka till vad det var på 1980-talet och tidiga 1990-talet när underskottet växte explosionsartat. Allt detta på bara två år. Ekonomin har slutat växa och vi är en stadiet av tillbakagång. Uppgången av brott har stadigt ökat sedan Bush fick presidentämbetet. Och överallt har man det sämre än för två år sedan. Nå, efter det senaste valet, du har inte sett nånting än. Vänta bara två år och kom ihåg hur det var för dig under 2000, jämförelsevis till hur det är 2004. Jag antar du kommer ha trösten att känna dig trygg i alla fall. När allt kommer omkring, det är allt Bush lovat dig, men han har aldrig lovat dig att känna dig trygg från honom själv. Det kommer bli en intressant resa över de närmaste åren. Jag hoppas du kommer ha nöje av det. Så för er som inte tog er tid att rösta i det senaste valet, jag hoppas du ser dig i spegeln, när du tittar efter någon att skylla på, därför att du kommer inte vara glad över vad som händer i USA.

Okej, jag sticker för den här gången. Jag förväntar mig inte att du skall hålla med om vad jag sagt, men jag hoppas det gett dig lite näring till tanke.

Ta hand om er,
Dean