01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


25-03-2003

Kolumn 37

För några år sedan, när jag först började skriva de här, så talade jag om den fysiska aspekten av hur det är här i dödlängan. Det var länge sedan och det har blivit förändringar sedan dess. Faktiskt har det varit en hel del förändringar. Flera av dem mindre och några inte så små. En av de stora förändringarna som gjordes, även om de inte hänt än, är beslutet av att bygga en ny byggnad med dödsceller för att hysa alla dömda fångar. Det är meningen att den nya byggnaden skall byggas på samma område som San Quentin-fängelset. Fast det ligger fortfarande några år fram i tiden. Byggnaden har heller inte blivit designad än, så vitt jag förstår. Jag har blandade känslor över att det skall byggas en ny dödslänga. Ur ekonomisk synpunkt kunde pengarna de spenderar för detta kunnas använda bättre för andra saker.

Om dödsstraffet avskaffades, skulle det spara en enorm summa pengar för allmänheten. Men det verkar inte troligt. Så länge de fortsätter med dödsstraff, så behöver de en ny dödslänga för att husera alla som är dömda till döden. En av mina farhågor vad gäller den nya byggnaden är om fängelset skall använda det här till ett tillfälle att ta ifrån oss ännu mer, av det lilla vi har. Det kommer att bli ännu mer restriktivt än det är nu. De sista tio åren har fängelset plockat bort lite i taget av vad vi fått göra. De mesta är saker som inte skulle verka viktiga för de flesta av er, så jag bryr mig inte om att lista dem, men några av sakerna de har tagit har varit mycket viktiga för oss i dödscellerna.

Besök är nånting jag tagit upp förut. Detta är ett område där det troligen har varit den största förändringen. Förut har besöken hållits i ett stort rum med alla interner och besökare tillsammans, minglande. Det har aldrig varit några problem med detta tills för några år sen.
Då tillät fängelset två fångar (som skulle hållas isär) in i besöksrummet på samma gång. Resultatet blev slagsmål. Efter detta stoppades alla besök, utom för begränsade besök genom glas. Slutligen satte man åter in besöken under begränsad basis. Istället för ett öppet rum, har fängelset byggt burar där besöken får hållas. Det är ungefär 14 eller 15 burar, så de tillåter så många besök samtidigt. Dessutom måste besökaren säga till en vecka i förväg. Så var det inte före incidenten, som gjorde så att besöken modifierades.

Vissa människor (som är misstänksamma) tror att fängelset tillät dessa två fångar att vara i besöksrummet samtidigt i förhoppning om att något skulle hända, så dom kunde ta bort besöken. Jag vet inte om det är sant. Jag tror inte fängelset skulle anstränga sig om en sån sak. Jag tror att fängelset gör vad den vill göra och har inte nån konspiration. Jag måste erkänna att det var väldigt lämpligt för fängelset att detta hände. Dom tog full fördel av det. Jag misstänker att när den nya byggnaden är byggd, kommer de begränsa besöken ännu mer än idag.

En annan sak om dödscellerna som jag talat om förut, var vapnen som vakterna bar på. De har fortfarande dessa automatiska gevär, men för ett par år sedan installerades mycket kraftiga vattenkanoner som skjuter ut en mix av vatten och nåt kemiskt som påverkar ögonen, näsan och andningen. Jag vet inte om det är sant, men jag hörde att trycket från de här vattenkanonerna är kraftigt nog att skala av färg från en vägg. Jag vet att den är kraftfull nog att slå omkull en person på mellan 6-12 meters avstånd. Jag tycker dessa vattenkanoner var en bra tillökning.

Som jag sa förut så skjuter de på folk som slåss, så att slå omkull dom med en vattenkanon verkar mer humant. Beroende på er definition av humant, antar jag. Vakterna använder också stora vapen som skjuter antingen gummikulor, eller någon träliknande projektil. Så det är ytterligare en av de positiva förändringarna som har blivit gjorda.

Jag har också talat om A/C förut (Adjustment Center = regleringscenter, övers. anm). Det är där man hyser de fångar som är de största säkerhetsriskerna. Det var en incident för ett par år sedan. Av vad jag hört, ett par killar som tog sig genom staketet in i förströelseinhägnaden och kom in i en häftig dispyt med några av vakterna. Jag vet inga detaljer, så jag kan inte säga mer än det. Efter den här incidenten så byggde man burar i inhägnaden, så istället för att kunna promenera eller spela basket, så stoppade man in fången i en bur och lämnade dem där för den beslutade rekreationstiden. Jag vet dock inte hur mycket tid det fick. Det var antagligen ett par timmar varje gång och de fick troligen vara i buren 2 eller 3 gånger i veckan, men det är bara som jag antar.

Jag har också nämnt förut, att det inte finns några bord eller hyllor i cellerna. För ungefär 7 veckor sedan så installerade man hyllor i alla celler, så det gör en stor skillnad. Men fortfarande finns inga bord att använda i cellen. Jag har tre kartonger som står på varandra, som jag använder när jag skriver. Det gör jobbet.

Dessa är de stora fysiska förändringarna som har hänt över åren sedan jag skrev om dem senast. Om och när de bygger den nya byggnaden för dödsceller, så har cellerna förhoppningsvis lite mer rymd och att de tar itu med andra saker, som bord. Men jag hoppas att de inte tar tillfället i akt för att frånta oss mer av det lilla vi har. Jag antar att vi får veta, men det är min erfarenhet att de stadigt tar saker från oss och att vi vanligtvis får gå via domstol för att få det vi faktiskt har.

De behöver verkligen en ny byggnad för dödsceller om de planerar fortsätta med dödsstraffen i Kalifornien. Det var en visning genom dödscellerna för fem veckor sedan och det var representanter från varierande medier, tidningar och TV. Meningen med visningen var att visa allmänheten att den nuvarande byggnaden för dödsceller är svårt föråldrad och överbelastad. Jag vet inte vad media tyckte eller vad de hade att säga om det. Men det är uppenbart för alla som kommer in hit att en ny dödslänga behövs.

När jag först kom till dödscellerna var det mellan 250 och 350 människor här. Sedan dess, har befolkningen ökat till mer än 600 människor, dömda till döden. Dödslängan i San Quentin var ursprungligen byggd för ungefär 64 människor. Det är ungefär 10 gånger fler människor här nu. Tydligen vill de göra den nya byggnaden så den kan hysa över 1000 människor. Som ett exempel ska än en gång nämna hur dyrt det är att ha dödsstraffet. Du kan själv räkna ut hur mycket som kunde sparas om Kalifornien gjorde sig av med dödsstraffet.

Det var allt för den här gången. Tack för att du tog dig tid och känn dig fri att kommentera eller så kan du skriva till mig direkt. Min adress är på den här siten.

Ta hand om er
Dean