01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


22 maj 2007

Kolumn 43

Jag ber om ursäkt för att det har tagit så lång tid för mig att skriva igen. Det har tagit längre tid än jag hade räknat med, men jag har haft annat att göra. Jag har tagit upp nästan alla ämnen jag ville prata om tidigare, men jag tänker fortsätta att skriva då och då i alla fall.
 
Folk har frågat om en del saker som jag har skrivit om tidigare. En sak som folk vill ha reda på är vad som har hänt med rökförbudet i fängelserna. Politikerna använde hälsoaspekten som ett svepskäl för att förbjuda rökning i de kaliforniska fängelserna. Om de verkligen brydde sig om hälsofrågor i de kaliforniska fängelserna, så skulle de se till att sjukvården i fängelserna var bättre än vad den är. I stället så har de struntat i fängelsehälsovården så till den milda grad att den federala regeringen har blivit tvungen att ta över den. Tyvärr så har den federala regeringen inte gjort något bättre.
 
En annan anledning till varför rökförbudet är ett hyckleri är att sedan det infördes har många intagna gått upp mycket i vikt och det har lett till andra hälsoproblem, mest diabetes och högt blodtryck. De serverar fortfarande samma onyttiga mat och säljer de mest onyttiga sakerna i fängelsekiosken, mat som man går upp i vikt av. Man kan egentligen inte köpa någonting nyttigt här. De serverar skräpmat för att det ska kosta så lite som möjligt. Om politikerna verkligen brydde sig om hälsokostnaderna i fängelserna, så skulle de se till att maten var nyttigare.
 
När jag ändå pratar om mat så vill jag följa upp en sak jag har pratat om tidigare. Jag nämnde att fängelset började med att lägga upp maten på brickor i köket och sen körde upp den till avdelningarna på vagnar. Innan dess så skickade köket upp behållare med mat till avdelningarna och sen gick vakterna från cell till cell och gav en vad man ville ha från värmebehållaren. Maten var aldrig het men den var i alla fall varm. Nu med bricksystemet så blir maten kall och när de lägger upp maten i köket så slabbar de runt med maten över hela brickan så att all maten blandas ihop i en enda röra. Det sämsta med bricksystemet är att en del mat luktar så illa att man inte står ut med lukten, för att inte tala om att äta den. En del intagna har lämnat in klagomål om lukten men det har inte hänt nånting för att rätta till det. Det smakar och luktar kemiskt, så jag misstänker att de diskar i steril köket. Fängelsemat ska inte vara god, men den ska inte vara så hemsk att den inte går att äta. För att inte tala om hur ohygieniska brickorna är. De är inte särskilt väldiskade.
 
Angående rökförbudet, så vet jag att jag inte svarade ordentligt på den frågan. Jag röker inte så mig spelar det ingen roll. För dem som röker är jag säker på att de fortfarande får tag på cigarretter fastän det är olagligt nu. Så allt som har hänt är att det har skapat mer problem, som under alkoholförbudet på 1930-talet.
 
Detta var ingen lång text. Jag har sagt förut att jag ska skriva kortare texter, men mer ofta. Jag får se till att jobba med skrivandet mer ofta nu. Jag hoppas att jag kommer med en ny text snart igen. Jag tackar alla er som har skrivit till mig med stöd och goda önskningar. Jag uppskattar det verkligen. Bästa hälsningar till er alla. Ta hand om er.
 
Dean