01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


12 februari 2001

Kolumn 30

Följande skriver jag för någon som bad mig skriva om den 700:de avrättningen vilken förväntas hända i Texas. 
Jag tänkte att jag skulle skriva om den här så alla kan titta på det. 
Ta hand om er,
Dean
.

Du bad mig skriva om den 700:de avrättningen, vilken planeras ske i Texas (i mars) och vad det betyder för mig. Först av allt, jag tyckte det var ironiskt att jag inte hört om den förväntade avrättningen i Amerikas nyhetsmedia. Istället får jag höra det från en man på andra sidan jordklotet. Jag tycker det är ett bra exempel på hur viktigt Amerikanska media tycker Dödsstraffet är. De föredrar att ignorera eller dämpa ner det för det mesta. Kanske Amerikanska nyhetsmedia kommer nämna något om det när det kommer närmare avrättningen. Under förutsättning att de kan sluta prata om att den förre president Clinton tog några möbler från Vita Huset, så kan de tala om den förestående avrättningen.

Så lämpligt att den 700:de avrättningen kommer ske i Texas. Det sorgliga är att de flesta texasbor är stolta över det faktum att deras stat avrättar fler människor än någon annan stat. Texas påminner mig om skolgårdsöversittaren som struttar omkring arrogant med framskjutet bröst och tar miste på elakhet och perverst rättvisesinne med att vara macho. Jag tror att många människor i Texas faktiskt tror de är beundrade (i Amerika) för sin stora mängd människor de dödar. Naturligtvis är inte alla människor i Texas så här. Det finns en liten minoritet som skäms av rekordet som deras stat har i att döda människor.

Det känns bra att säga att under de senaste 10 åren så har stödet för Dödsstraffet minskat i USA. Jag tror att 1990 så var det omkring 80% av amerikanerna som stödde dödsstraffet. Men enligt en färsk undersökning fann man att stödet för dödsstraffet har sjunkit till runt 65%. Jag vet inte hur exakt det är. Jag misstänker att en del av stödet har minskat eftersom så många människor som blivit dömda till döden, senare befunnits oskyldiga. Det är bra att se att 15% av amerikanerna ändrat på sitt stöd av dödsstraffet och inte vill se oskyldiga människor dödade. Men man måste undra över de 65% som fortfarande stöder det efter att nästan 90 personer har befunnits oskyldiga efter att blivit dömda att dö. Några av dessa människor har spenderat 15-20 år i Dödslängan innan de blev rentvådda.

Jag har ingen större känsla av att Amerika kommer avskaffa dödsstraffet under snar framtid. Jag tror att USA är alldeles för låst i den här barbariska hanteringen av den, för att ändra någonting snart. Det är alltför många politiker som blev valda, (delvis) för att de kämpar för användandet av dödsstraff eller andra hanteringar angående rättvisesystemet i Amerika. En av de populära kampanjslogans du hör politikerna använda varje val är 'I WILL GET TOUGH ON CRIME'. Politikerna kan inte ändra sina officiella slagställning angående dödsstraffet och andra kärva policys som amerikanska rättvisesystemet praktiserar på sina medborgare.

Enligt min mening, det enda sättet Amerika kommer att sätta punkt för att använda dödsstraffet är om det finns en stark press från de europeiska länderna. Jag vet att Italien har varit väldigt högröstad i kravet att USA skall sluta använda dödsstraff, likaså har flera andra europeiska länder. Men jag tror att det krävs en enad styrka från alla europeiska länderna för att övertyga Amerika att sluta med den här hanteringen. En prestation lik den Europeiska Unionen tog in som övertygade de förra Sovjetstaterna att avskaffa dödsstraffet i deras länder. Till min förskräckelse hörde jag hur många europeiska länder rusade för att gratulera George W. Bush när han blev ny president. Jag misstänker att politik är mer viktigt för politikerna än att ta ett viktigt beslut på nånting som dödsstraffet.

Jag misstänker att det är bara en sak som kan få Amerika (amerikanarna) att ompröva dess användning för dödsstraffet och det skulle vara om de började förlora pengar. Amerika älskar att lägga på sanktioner på andra länder vad som är fel i vad ett land gör. Så det är bara rättvist om nån person i Italien (och Europa) som inte håller med i vad USA gör beträffande dödsstraffet borde pålägga sina egna personliga sanktioner på USA genom att vägra handla Amerikanska produkter eller undvika att resa till USA på semester. Då skulle du visa Amerikanska myndigheter vad du gör och vilka skäl du har. Jag tror att om 1 av 10 personer i Europa gjorde detta, skulle Amerika uppmärksamma det. När allt kommer omkring, så är det affärsvärlden som verkligen driver Amerika. Om de förlorar affärer, på grund av dödsstraffet, så gör de definitivt något för att ändra på det.

Det finns andra sätt folk i Italien (och Europa) kan förändra på. Det finns massor av amerikaner som reser till Europa som turister. Jag tror att om du träffar amerikaner så ska du låta dem veta vad du tycker om Amerikas användning av dödsstraffet. Jag tror att många amerikaner inte inser att deras stöd av dödsstraffet är fel och om de hör vad folk i andra länder tycker om den här hanteringen, så kanske de omprövar sitt stöd av det. Det är några av de saker som jag tror folk i Europa kan göra för att hjälpa till i striden mot dödsstraffet här i Amerika. Detta är saker som folk kan göra som individer, hellre än att vänta på att deras myndigheter skall göra nånting.

Förr så gjorde Amerika en massa bra saker och hjälpte världen framåt till en plats där demokrati och rätt var en del av livet, istället för en nymodighet. Men, Amerika har blivit som en atlet som lever på ryktet av svunna prestationer och succéer, men som nu sitter på puben för priset av en öl, skjuter upp bröstet och skryter om vad han gjorde i det förflutna. Amerika förväntas göra bättre än så här. Istället för att sitta på vad som är gjort i det förflutna, så skulle Amerika blicka framåt och visa vägen och ge exempel på hur demokrati och rätt skall vara. Du kan bara gå igenom vad du gjorde förr för så länge innan historierna blir gamla och tråkiga och det är dags att bevisa att du fortfarande är densamma med samma visioner som förr.

Jag är säker på att de flesta människor vet om George W. Bush´s rekord vad gäller att avrätta så många människor under sin tid som guvernör i Texas, nu är han Förenta staternas president. Hur är det möjligt att så många amerikaner kunde rösta för en man som skröt, att inför varje avrättning skulle spenderas, som mest, 15 minuter för att se tillbaka på målet och godkänna avrättningen?
Jag skäms över att Amerika tillät en man bli president, som värderar 15 minuter (som mest) på ett mänskligt liv. Min känsla i framtiden vad gäller dödsstraffet i Amerika är inte optimistiskt, när en man som Bush kan bli dess president.

Ta hand om er,
Dean