01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


27 september 1998

Kolumn 19

Sista gången jag skrev så pratade jag om avrättningen av Tom och hur de ska avrätta en man som har bevis som visar att han är oskyldig. Nå, det verkade inte spela någon roll, därför de har avrättat Tom i alla fall. Bevisligen så tyckte det inte att bevis, som visar att han troligen är oskyldig, var någon grund för att stoppa avrättningen och det enda som var viktigt var att lagen skulle följas. Om du går via logik, så vad domstolen säger är att du kan bli avrätta oskyldiga människor, så länge staten följer lagen. En av de här sakerna som gör mig förbannad var det faktum att staten hade bevisen i 15 år, som kunde ha bevisat att Tom var oskyldig, men de plockade undan de bevisen från Toms advokat, all den tiden. Sedan, när advokaterna fick reda på de här med bevisen, så försökte de få en ny rättegång så juryn kunde få titta på bevisen och avgöra om Tom var oskyldig eller inte. Nå, justitiekanslern och guvernören sa båda att det var bara en taktik av Toms advokater tjäna tid. Jag var häpen över att de hade nerver att uttala en sådan lögn. Men jag gissar att de inte gärna kunde säga att 'Jo, de gömde bevisen under 15 år, vilka kunde friat Tom'. Det är för jävligt att en åklagare kan avgöra vilka bevis som kan framläggas. Jag antar att det inte är en överraskning att de gömde bevis som kunde överbevisa den fällande domen. Synd att det kostade Tom livet.

Det måste vara ännu ett valår. Jag hör ständigt (på TV-tablåerna) hur stark den kandidaten är och den där kandidaten är för dödsstraff och vem som har bäst politiska biten vad gäller att stödja dödsstraffet. Verkar udda när det är normalt, eller även krävs att en person som är politiker måste skryta med att de stödjer dödande av människor. Synd att de inte lägger lika mycket energi i verkliga grejer som utbildning och saker liknande det.

När jag ändå är inne på ämnet politik, så vill jag ge några kommentarer om Clinton och Lewinski-skandalen. Det verkar som om det är den enda viktiga saken som pågår i Amerika just nu (åtminstone efter vad man ser på Tv-nyheterna eller läser i våra tidningar). Det faktum att vår ekonomi håller på att drabbas stort (från problemen i Asien och Ryssland) är inte alls lika viktigt som var Clinton stoppar sin cigarr. Jag är trött på hela den eländiga affären. Jag talade med Ed (som äger den här web-siten) om hur nyhetsmedia har ignorerat varje viktig faktor i Starr/Clinton-situationen. En av de stora grejerna med Clintons presidensskap är att de (han och Gore) har slagits mot tobaksjättarna och tobaksjättarna har drabbats sedan Clinton började presidera. Nå, vad de så kallade 'legitimerade nyhetsmedia' inte har talat om för allmänheten är att Kenneth Starr var en stor tobaksadvokat i många år, och han får fortfarande lön från tobaksbolagen. Jag finner det konstigt att media inte tagit upp detta inför allmänheten på senare tid. De nämnde det precis i början av Starrs undersökning av Whitewater (kommer nån ihåg Whitewater?) men de har inte nämnt det igen, efter starten av undersökningen. För mig verkar det som om en viktig faktor för allmänheten att akta sig för.

En annan sak angående den här situationen med Clinton och Starr-rapporten och allt som hänt sedan det kom ut (och missförstå mig inte, jag är inte en supporter av Clinton alls, men jag tror han är bättre än alternativen). Jag förlorade respekt för Clinton när han fortfarande var guvernör i Arkansas och använde avrättningar som en väg på sin fortsatta karriär. Ironiskt med Clinton är, att gå i spetsen för Amerikas folk och erkänna att han gjort fel och ber att folket ska förlåta honom och ber Gud att förlåta honom för hans synder och allt annat skitsnack. Nå, för mig verkar det som om när fångar i Arkansas Dödslänga blev avrättade, så bad de om förlåtelse och empati och förståelse från Clinton. Men andra ord, allt det som Clinton bad Amerikas folk om. Han hade inte speciellt mycket förlåtelse i sitt hjärta då, så jag är nyfiken på varför han tror att han förtjänar att bli behandlad annorlunda. Förresten, Amerikas folk är inte av den förlåtande typen. De gör mycket väsen om förlåtelse, men när du kommer dit, så finns det inte mycket empati där (vi pratar om empati bättre än någon annan på denna jord, men det är bara prat).

Vad jag tycker är intressant är Starr-rapporten och hur allt det här har blivit hanterat, var vad (om man kan säga att ett reportage om sex har substans) rapporten innehöll. En av de populära taktikerna av åklagarna, när de hanterar en tilltalad som de tror att juryn sympatiserar med, är att försöka och genera och förnedra och degradera den tilltalade och att göra honom mindre mänsklig i juryns ögon. Det verkar som om mycket av de här reportagen av Strarr är menade för just det. De konservativa vet att Clinton är Populär President och de skulle få problem att få stöd från det amerikanska folket emot Clinton. Så genom att förnedra Clinton och genera Clinton så har de möjlighet att avhumanisera honom och att flytta folks fokus från de viktiga sakerna och att fokusera på nonsens (i rapporten). Det är liderligt och förnedrande, men inte olagligt. Jag tyckte det var intressant att se dem använda den här taktiken på Clinton. Jag antar att det bara går ut på att visa hur organisera de är i sin fortsatta verksamhet. Det är inte bara om rätt, utan mer om att förnedra och genera Presidenten till en punkt där folket inte längre stödjer honom och republikanerna komma och hämta belöningen. Det påminner mig om den sjaskige killen som pratade men sin väns flickvän: 'din pojkvän är otrogen mot dig', sen erbjuder han sin axel att trösta henne med och för henne att gråta mot, och sen snikar han in sig där. Inte speciellt bra analogi, men förhoppningsvis förstår du vilken typ jag talar om.

Jag tror det räcker nu med Clinton-skandalen. Jag är less på det och jag är säker på att det är du med. Jag hoppas bara att de konservativa går vad de ska ha, för vad de gjorde mot landet under processen när de lekte politiker och försökte manipulera det amerikanska folket. Det trista är, jag tror Amerika har börjat köpa det. Nå, för ett land som valde Reagan under två perioder kan man inte förvänta sig de mest intelligenta folket och det verkar som om de bevisat det igen.

Jag tror jag ska avsluta det här nu. Jag hoppas det inte var allt för tråkigt för dig och att det var någonting som var av intresse för dig. Om inte . . . okej. Hoppas komma tillbaka för att prata med dig snart.

Senare
Dean