01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


26 december 2000

Kolumn 28

Ja, jag börjar ofta med att säga att det var ett tag sedan jag skrev. Den här gången är inte annorlunda. Det verkar som om mycket har hänt sedan sist jag skrev. Inte nödvändigtvis för mig, men i övrigt. Det verkar som om varje dag går in i den andra och innan du vet ordet av så har en månad gått och du undrar vad som hände. Jag ville skriva lite, bara beröra ett fåtal saker som legat på mig ett tag. Inte nödvändigtvis om dödsstraffet eller Dödslängan.

Nyligen så fick jag ett brev från någon som jag korresponderar med (ute i den fria världen) och de berättade för mig hur miserabelt deras liv är. Hur de hatade att bemöta allt de hade att hantera i sitt liv. Jag frågade vilka problemen var, och förväntade mig att höra någon traumatisk historia. När de skrev tillbaka och berättade vad som störde dem så kunde jag inte fatta vad jag läste. De beskrev bara ett vanligt liv med dess vanliga problem. Saker som jag skulle älska att bemöta. Betala räkningar, skatter, barn som går en på nerverna och ett äktenskap med dess vanliga upp- och nedgångar. Sådana saker.
Efter mitt brevväxlande med den här personen så fick det mig att tänka på hur mitt eget liv var och hur jag skulle älska om den här sortens problem var i det omfånget av vad jag har att hantera nu. Jag gjorde inte den uppenbara kommentaren och sa att jag skulle vara lycklig över att byta plats med dem. Hur som helst, det fick mig att förstå hur vi tar livet och vad vi tar för givet. Även hur vi inte uppskattar vad vi har tills vi inte har det längre. Hur vi aldrig kan se hur speciellt det är vad vi har, förrän vi inte har det längre. Det påminde mig om den här Indianska filosofin. Jag tror det är okey att dela den med er, då det är ett meddelande till alla, så jag bifogar den här. Den kallas 'Gift From The Creator' ('Gåva från skaparen' övers anm). En god vän delade den med mig och jag tror de skulle vilja att jag delade med mig till er också.

   'Gåva från skaparen'

Mannen Viskade
"Skapare, Tala Till Mig"
Och En Ängslärka Sjöng
Men Mannen Hörde Inte.

Så Mannen ropade:
"Skapare, Tala Till Mig!"
Ett Åskdån Rullade Över Himlen
Men Mannen Lyssnade Inte

Då Såg Han Sig Omkring Och Sa:
"Skapare, Låt Mig Se Dig!"
Och En Stjärna Sken Skarpt
Men Mannen Märkte Den Inte
Och Mannen Skrek:                               
"Skapare, Visa Mig Ett Mirakel!"
Och Ett Liv Föddes
Men Mannen Visste Det Inte

Så Mannen Skrek Ut i Förtvivlan
"Rör Vid Mig Skapare, Låt Mig Veta Att Du Är Här!"
Varvid Skaparen Sträckte Sig Ner och Rörde Vid Mannen
Men Mannen Borstade Av Sig Fjärilen Och Gick Iväg.

Meddelandet lyder:
Missa inte en välsignelse eller en gåva från Skaparen,
Därför den är inte paketerad på det sätt Du förväntar dig.

Jag är inte kristen dock, jag är en intellektuell person. Jag talar dock inte så mycket om det då jag tycker det är en privatsak. Det ligger inte för mig att trycka på er mina åsikter. Jag uppskattar inte när någon gör det med mig, men jag hoppas att i de här orden, så kan du finna ett meddelande som berör dig på något vis.

Till andra saker. Det är en man, här på San Quentins Dödslänga, som nyligen blev nominerad för Nobels Fredspris för de här barnböckerna han skriver. De här böckerna hade intentionen att hjälpa barn att hålla sig undan från gäng och det våld som följer med. Det vore trevligt om han vann det, men jag tror att bara bli nominerad är speciellt i sig. Vad jag ville tala om är den här artikeln jag såg i en tidning angående den här killens nominering. Jag tycker det är ett bra exempel vad jag har sagt angående nyhetsmedia, i några av kolumnerna jag skrivit. Den här reportern korsfäste killen, hellre än att fokusera på de positiva sakerna han gjort under den tid han varit i Dödslängan. Istället för att tala om hur han försökt att hjälpa barn från att göra samma misstag han själv gjort, så fokuserade hon på alla möjliga negativa saker. Det var mer populärjournalistik och inte objektivt reportage. Den här reportern verkar ha några saker hon behöver ta itu med. Jag ska se om jag kan få tag i URL (till artikeln) skickat i slutet av det här så du kan läsa det själv och se vad jag talar om. Artikeln var i San Francisco Chronicle (klicka här för att läsa den). Jag skall se om jag också kan skaffa fram URL för den andra artikeln om samma historia skriven av Associated Press (klicka här för att läsa vad de skrev). Du kan själv se kontrasten mellan de två reportagen.

Jag vill också kommentera valet. Inte så mycket om att Bush stjäl valet. Jag tycker folk redan har sina åsikter klara angående Bush, så jag tvivlar på att jag behöver lägga till något. Hur som helst, jag hörde något som jag fann roande, angående att han är President. Jag vet inte om det är sant, om inte, så borde det vara det. Någon sade mig att Nostradamus spådde 1555 att på stället med den största makten, så skulle byfånen ta makten. Nån annan sa mig att Nostradamus inte gjorde detta, men det roande nog att dela med er.

Jag vill inte tala om valet och hur US Supreme Court gav valet till Bush. Inte hela Supreme Court, men den konservativa majoriteten. Lika mycket som jag hatade att de gjorde Bush till president, så tyckte jag de hjälpte till oavsett valet. Det visade att US Supreme Court inte är en opartisk och opolitisk verklighet. Vad de gjorde med valet bevisar att de är väldigt politiska. Om de är partiska angående ett val, hur opartiska och rättvisa kan de vara vid beslut om liv och död som Dödsstraff-överklaganden? Svaret på det torde vara uppenbart för alla.

Med tanke på att Bush är president, så tror jag att oavsett om du är rik eller en stor affär, så har du ingenting som kommer till dig. Vi vet alla vad hans rekord vad gäller dödsstraff är, men jag misstänker att ni alla kommer förstå att det inte bara handlar om just dödsstraffet. Jag antar att de närmaste 4 åren kommer visa om jag har rätt, men jag hoppas jag har fel om honom. Jag hörde en gång en psykolog som talade om politiker. Han sa att de mest effektiva politikerna är sociopater. Anledningen till detta är att de måste skjuta moraliska aspekter åt sidan för att genomföra de saker de vill göra. Jag har inga höga tankar om psykologer, men vad han sa verkade vettigt för mig.

En sista sak, det finns en websida av en organisation kallad 'The Public Cause Network'. URL för denna är http://www.thepubliccause.net. Där finns flera ämnen som de intresserar sig för förutom dödsstraffet. Det är också en organisation där du kan involveras. Så var snäll och kolla upp dem och gå med om du kan. Jag tror att det också finns en länk dit bland länkarna på den här siten.

Nu försvinner jag för den här gången, men kika på brevsektionen och skriv en rad också om du vill. Eller så kan du skriva till mig på den här adressen på den här siten. Det är mycket snabbare än e-mail. All the best to you.

Fred,
Dean