01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


12-7-1995

Kolumn 5

Jag hoppade över till annat i den sista kolumnen, så jag ska fortsätta prata om Östra Blocket (Dömda dödslängan II) i denna. Innan jag gör det, vill jag besvara en kommentar som gjordes beträffande jag sagt i en tidigare kolumn. Jag berättade att undersökningar visat att 80% av America är för dödsstraff, så jag förväntande att de flesta människor som läst vad jag skrev skulle antagligen kritisera det. Kommentaren var, eftersom de flesta av Alex´s lyssnare är liberala, att 80% inte gjorde det.

Jag håller med om att de flesta av Alex`s lyssnare är fördomsfria, så de där 80% är inte riktigt relevanta. Men den här sidan når bortom Alex´s lyssnare, så fortfarande anser jag att det är diskutabelt, men jag håller med dig på vissa punkter. Tack för ditt inlägg.

Klockan är över tre på natten när jag skriver det här. Jag är ofta uppe på nätterna eftersom det är den bästa tiden att skriva. Ljudnivån har sjunkit, så det är lättare att tänka och skriva utan en massa distraktioner. Ibland är det nån som börjar skrika mitt i natten, men om jag skruvar upp min radio och sätter på hörlurarna, är det inte så distraherande. Efter tre eller fyra timmar så är oväsendet tillbaka till sin vanliga nivå. Vakterna börjar dela ut frukosten 6.30 på morgonen. Det tar ungefär 45 minuter. Varje däck får mat på samma tid, så start och slut är ungefär det samma för alla. 7.30 börjar gårdsrörelserna. Den som vill gå ut i inhägnaden väntar vid sin celldörr för att vakterna skall komma och släppa ut dig. Innan du tillåts gå ut, så visiterar de dig, går igenom dina kläder, kikar in i munnen, under pungen och upp i din rumpa. När detta är gjort, kan du ta på dig dina underkläder och skor och får handfängsel. Sen släpps du ut ur din cell. Du bär dina jeans och din skjorta under armen. Innan du tillåts gå in i inhägnaden, måste du ha en metalldetektor som går över din kropp, för att säkerställa att du inte smugglar vapen med dig.

Det är fyra inhägnader i Östra Blocket, för dömda interner. Du hänvisas till en inhägnad baserat på om du har problem med någon. Varje inhägnad är ungefär 11 x 16 m. Där finns basket, några vikter, en träningsbarr plus två kortspelsbord. I ett hörn, finns också dusch, tvättställ och toalett. Omkring 60-70 killer är hänvisade till varje inhägnad, lite mer på vissa inhägnader, vissa mindre.

Jag deltog i inhägnaderna en gång, men slutade med detta. Det blev alldeles för galet och jag kände att jag kunde använda min tid bättre i min cell. Det är några killar här som känner samma som jag och går inte ut inhägnaden heller. Att gå ut i inhägnaden är bara inte värt all den skit som förekommer där. Exempelvis, du vet aldrig när ett slagsmål bryter ut och vakterna börjar skjuta. De kanske inte skjuter på dig, men du är i en begränsad yta som är mest i betong, det finns alltid risk att du träffas av en rikoschetterande kula. Första gången jag gick ut i inhägnaden, några dagar efter jag kom till Östra Blocket, gick jag omkring i inhägnaden för att orientera mig och kolla upp miljön lite grann. När jag cirkulerade runt bland de andra så noterade jag att betongen hade massor av hål i det. Senare lutade jag mig mot väggen och pratade med en av killarna och jag kommenterade det dåliga underhållet på betongen. Killen tittade på mig som om jag var en idiot. Han fnissade och sa ”Det är inget dåligt underhåll, det är markeringshål”. Det visade sig att alla hålen jag noterat var från kulorna som skjutits inne i inhägnaden under bråk. Det var då jag började undra om jag verkligen ville vara på den platsen när en del av träningsprogrammet hoppa undan från kulor.

Jag tror, att vad som slutligen fick mig att bestämma mig var 'Skorstenen'. Varje dag jag gick till inhägnaden, slutade det med att jag lutade mig mot väggen. När jag stod där, kunde jag betrakta vad som hände runt omkring mig. I slutet av längan i inhägnaden är där gaskammaren är lokaliserad. Utstickande från taket av kammaren är ett jättestort grönt rör, som används för att ventilera bort den giftiga gasen efter att en avrättning skett. Jag kom på mig själv att stirra på det här röret varenda dag och undrade om det där röret nån gång skulle släppa ut gasen som använts för att avrätta mig. Det var strax efter det som jag bestämde mig för att jag inte villa vara därute fler gånger.

Senare,
Dean