01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


27 Juni 2006

Kolumn 42

Ett av de stora problemen i fängelser i Kalifornien har sedan årtionden varit den fruktansvärt dåliga kvalitén på sjukvården för fångarna. Nyligen kom det en rapport från en oberoende undersökning som hade studerat kvalitén på sjukvården i Kaliforniens fängelser. Det var så pass illa ställt att delstatsregeringen var tvungen att ta över fängelsesjukvården. Det hade blivit så illa ställt i sjukvårdssystemet för de kaliforniska fängelserna att det dog i genomsnitt en fånge i veckan p g a den otillräckliga sjukvården.

Som jag förstår det så tog delstatsregeringen över sjukvården för de kaliforniska fängelserna i mars i år. Deras jobb är att försöka få ordning på den oreda som sjukvården befinner sig i. Under årens lopp har jag sett människor dö av medicinska anledningar. Jag vet inte om dessa personer dog p.g.a. den bristande kvalitén hos sjukvården, eller om de skulle ha dött oavsett de hade fått sjukvård eller ej.

För ungefär 10 år sedan fick jag ett brev från en kvinna som berättade att hon försökte anmäla kriminalvården i Kalifornien för att de inte gav hennes bror vård. Brodern dog i ett av fängelserna. Jag hade tänkt skriva tillbaka till denna kvinna, men hennes brev försvann från min cell under en rutingenomsökning. Jag tror att brevet råkade hamna bland en bunt papper som slängdes

En man som jag känner och som också sitter i en av dödscellerna heter Jeff Hawkins. Han har fått veta att han har ett år kvar att leva, enligt sjukvårdspersonalen. Han fick veta det för fyra månader sedan. Jag tror att hans fall är typiskt för de problem man möter i samband med sjukvården i fängelserna. Jeff hade försökt få sjukvård i fyra eller fem år, för en leversjukdom. Medicinarna här på San Quentin brydde sig inte särskilt mycket. Till slut blev Hawkins tvungen att lämna in ett formellt klagomål och dra det genom alla olika nivåer i systemet innan han slutligen kunde klaga hos chefen för Kaliforniens fängelser. Enligt Hawkins fick han bara en massa problem på varje nivå. Folk i systemet ljög för honom, lovade saker de inte höll osv. Om han hade fått den behandling han behövde för sin sjukdom skulle nedbrytningen av hans lever ha kunnat stoppas eller i alla fall saktats ner. Men p.g.a. att han inte fick någon vård i alla dessa år, så är han nu dödssjuk och han har bara månader kvar att leva. Han har fortfarande inte fått någon som helst vård.

Det här är första gången jag har bevittnat något sånt här själv. Innan hade jag bara hört talas om det. Kanske kan det bli en förändring nu när delstatsregeringen har tagit över. Jag är skeptisk, men vi får se hur det går. Jag tror att en sak som verkligen bekymrar människor som sitter i fängelse (och inte bara i dödscell) är att bli sjuk och bli tvungen att lita på vården i fängelset. Ett system som mest tror på att vänta med behandling, undvika att göra något och komma med ursäkter snarare än att tillhandahålla vård. Förhoppningsvis blir det bättre.

Vänligen,
Dean

P.S. Om du vill skriva till Jeff Hawkins och fråga om du kan hjälpa honom på något sätt, här är hans namn och adress
Jeff Hawkins 
P.O Box E-46000 5E76
San Quentin Prison
San Quentin, California 94974