01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


7 januari 2000

Kolumn 24

För en kort tid sedan frågade en vän, som läst en artikel om Dödslängan, om jag trodde att det som hon läst i artikeln vad sant. Det var en artikel där en kille med dödsstraff sa, 'att vara i dödslängan är som att dö en liten bit i taget innan de verkligen avrättar en'. Jag var inte säker på hur jag skulle besvara den frågan. Å ena sidan, så tror jag att om du får din frihet fråntagen dig och blir inlåst, oavsett om du skall sitta inne en kort tid eller vara i Dödslängan, så kan en bit av dig dö om du inte håller saker i dess rätta perspektiv. Jag tror, att på grund av sin natur, så är fängelser i Amerika ställen där, om du inte är försiktig, det tar en bit av din mänsklighet under din vistelse. Naturligtvis beror det på personen och hur de har möjlighet att hantera sin tid. Men, generellt så känner jag att fängelser och häkten har en tendens att förstöra det som är bra hos människor, och fostrar fram det negativa och destruktiva delarna i dem.

Som ett exempel, innan du skickas in i fängelset (eller Dödslängan) så är du inlåst i länsfängelset för att vänta på rättegången. När jag väntade på min rättegång, så såg jag en mängd killar komma in på minimala anklagelser vilka verkade vara relativt hyggliga killar. Efter en tid, kan du se förändringen hos dem. Du började se en hårdhet som formades hos dem, vilken inte varit där när de först kom in i fängelset och det var en ilska som verkade koka precis under ytan. De verkade också utveckla en likgiltighet mot människor och allt de fokuserade på var att överleva. För att göra det, verkade de låta en del av sig själva dö. Oturligt nog, den del som dör är den del som gjorde dem till anständiga killar.

I fängelset så uppfattas ofta medkänsla och vänlighet som svaghet och andra kan utnyttja det om du visar det. Så människor i fängelse tenderar att förlora den delen av sig själva. I den meningen, så dör man en liten bit under tiden. Men det är mer än det. Många människor i den fria världen har stämplat alla människor i fängelse som djur vilka man måste se upp för. Kanske hjälper den attityden dem att försvara sin åsikt att fångar förtjänar vilken behandling de än utsätts för.

Jag tror att majoriteten av folk i fängelse vill göra sitt bästa av tiden de är där, sen komma ut och stanna ute. Men, under tiden i fängelset, de flesta människor får inte den hjälp de behöver för att få ett produktivt liv när de är frigivna. Den stora majoriteten av människor som är i fängelse är här för drogrelaterade brott. Behandlingsprogram för fångar är väldigt svåra att få, så när de kommer ut ur fängelset har de inte behandlat sina problem, så de är i värre skick än när de blev skickade dit. Spelar ingen roll hur mycket du vill stanna utanför fängelset, om du inte tagit itu med problemen, så gör du ofta om samma misstag när du är frigiven. Varje gång en person återvänder till fängelset, så förlorar de mer och mer av det som gör dem till en anständig människa och de negativa dragen blir dominant. Så, detta är ett annat exempel av att dö en bit i taget.

Frågan om man dör en liten bit under tiden i Dödslängan? Jag tror det beror på personens karaktär. Det är delar som dör och som du inte har nån kontroll över. Så tiden går, dina minnen av att vara ute i den fria världen bleknar, eller blir kvävd, så den delen av dig dör en bit i taget. Med vissa människor, relationerna med familj och de du älskar glesnar, så den delen av dig dör också. Ditt hopp om att ha möjlighet att vinna en ny rättegång och kan överbrygga allt du har tvingat se, tenderar att blekna. Så det är en annan bit som dör. Men som jag sa tidigare, det beror på vilken person det gäller.

Jag har sett män som har alla ursäkter att förlora det som gör dem anständiga, ändå genom allt detta, så behåller de mänsklighet och medkänsla för andra, det är remarkabelt. De kan också behålla fokuseringen på sina mål och vill inte ge upp och låta sig själva förlora vad som är anständigt hos dom. Till exempel, jag känner en man här som hörde från en annan kille här i Dödslängan, vars son inte hade möjlighet att få en leksak han ville ha till Jul därför att hans mamma inte hade pengar att köpa dem till honom. Så den här mannen skickade pengar till barnets mor, så hon kunde köpa den hör leksaken till pojken, tillsammans med andra leksaker också.

Många försöker använda tiden till att göra saker som är positiva och som hjälper dem att behålla den här delen av sig själva (som gör att de är som de är) levande också. Jag tror att om du tillåter det negativa delarna av Dödslängan eller fängelset, ta ifrån dig det goda i dig, då, ja då dör du en liten smula i taget. Jag vet inte om detta är svaret på min väns fråga. Om hon förväntade ett ja eller nej. Jag kan inte ge dig något. Det är inte så lätt och det är en fråga som har lika många svar som det är inlåsta människor bakom galler.

Jag påminns om en TV serie som heter 'Nightline'. Det var om kvinnor i Kaliforniens fängelser och det var en anmärkningsvärd serie av historier om man betänker den begränsade tiden de hade. Jag tyckte det visade många fel på systemet och gjorde ett bra jobb för att illustrera problemen för både männen och kvinnorna i Kaliforniens fängelser. Men som den skeptiker jag är, så tvivlar jag på att programmet gjorde någonting för att förändra tankesättet på folk som tittade på det. Kanske det fick några av dem att tänka till, men jag misstänker att de flesta människor skulle säga att de här fångarna inte förtjänar någon hjälp. Jag misstänker också att dessa människor är samma folk som skriker om att fångar kommer ut och begår fler brott igen.
De vill låsa in folk och låta dem ha en svår tid, ändå klagar de högljutt när folk kommer ut och kluddar till det igen. Om folk i fängelse fick hjälp och stannade ute från fängelset när de blev frigivna så skulle de 'bli tuffa mot brottslingar'. Politikerna skulle inte ha nånting att använda för att bli valda till sitt ämbete. Ironiskt nog, jag har alltid undrat varför samma politiker inte lovar att bli tuffa mot de sociala problemen som gör att folk hamnar i fängelse. Saker som drogbehandling eller jobbträning eller för de hemlösa. Jag antar att det är lättare att spela på folks rädsla och ilska med det där att bli tuff mot kriminaliteten istället.

Jag har sagt allt som finns att säga, så jag går vidare. Innan jag går, skulle jag vilja påminna om min postadress på den här siten. Jag har mottagit e-mail från folk som fått för sig att jag har en dator och att jag har möjlighet att svara dem via e-mail. Jag har ingen dator och jag har inte tillgång till Internet, så om du vill skriva och ställa en fråga, eller göra en kommentar, var snäll och skriv via snigelposten. Ironiskt nog går det snabbar för dig att skriva via snigelposten och få svar än det är att skicka e-mail till siten. Så om du skickar ett e-mail, så förvänta dig att det tar dubbelt så lång tid att få ett svar. Vi har talat om att starta en brev-sektion till siten och om vi gör det, så är alla meddelanden välkomna. Tack för att du tog dig tid och 'all the best to you'.

Fred,
Dean