01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


19 november 2001

Kolumn 31

Det har gått en tid sedan jag skrev. Dtt finns några skäl till att jag inte skrivit tidigare. Huvudskälet är att jag ville vänta för att se vad 'Bush-gänget' skulle göra de första månaderna på hans presidentämbete. Jag har förväntat mig det värsta och har inte blivit besviken. Efter de två federala avrättningarna förra juni, så slog mig det faktum att var än Bush åker, så slutar det med att folk blir dödade under hans uppsikt. Det är besynnerligt och jag måste undra varför men jag har inte lyckats klura ut det. Kanske har du nån idé om det? Jag var ganska road av en kommentar någon gjorde efter att ha sett Bush på nyheterna. Bush var på sin 'ranch' i Texas och bar en 10-gallon cowboyhatt och struttade omkring med sitt lilla bröst som sköt ut som en tuff kille. Nå, det hade inget att göra med det jag ville tala om, men det var roande så jag tänkte jag skulle dela det med er.

Men jag vill verkligen prata om Bush. Vi vet alla om den förfärliga händelsen den 11 september, men vad Bush och hans gäng har gjort sedan dess är väldigt störande. Efter några dagar av den här tragedin, så var Bush redan igång att använda den här tragedin som ursäkt för att ta bort de civila rättigheterna som finns där för att skydda oss. När politiker eller myndighetsfolk vill ta ifrån er rättigheter som finns för att skydda er, då är det bäst att du sitter upp och noga uppmärksammar vad de gör. De påstår att detta är temporärt och så fort krisen blåst över så går saker och ting tillbaka till det normala. Det är inte så det fungerar. När myndigheterna en gång gjort förändringar (temporärt) så har de en förmåga att bli permanenta och när politikerna och myndigheterna säger att de vill ta bort något för att skydda dig, så är det bäst att du frågar dig själv vem som skall skydda dig från dom.

En av sakerna de försöker göra är att göra det lättare för myndigheterna att spionera på folk. Saker som att bugga telefoner utan tillstånd, gå in i ditt e-mail för att se vad som finns där. Hålla militärrättegångar för 'hamnterrorister', det är troligen det mest skrämmande av allt och borde verkligen göra dig bekymrad. De här harmlösa och vettiga förslagen skulle tillåta myndigheterna att gripa vilken person som helst och hålla en militärrättegång för att fastställa deras skuld. I en militärrättegång så är personen som det gäller inte tillåten att korsförhöra vittnen. De är begränsade till att se bevisen mot dem och när du väl är dömd så går det inte att överklaga. Om du är dömd, kan du få dödsstraff.

Om du ännu inte är övertygad, försök med följande scenario: Låt oss säga att du har en vän som är från Afghanistan. Du umgås med dem och socialiserar. Inget anmärkningsvärt. Men låt oss säga att myndigheterna anser att din vän är terrorist, så de arresterar honom och sätter honom i militärdomstol och dömer honom (kom ihåg, de behöver inte visa något som helst bevis). Efter att din vän är dömd, så bestämmer myndigheterna att de måste ta en titt på samtliga personer som den här personen umgåtts med. Ditt namn poppar upp för att vara en vän, så myndigheterna kan även gripa dig och sätta dig i militärdomstol. Naturligtvis är detta ett extremt exempel, men som vi har sett de senaste 20 åren, så gör myndigheterna extrema saker p g a ambitiösa åklagare och naturligtvis på grund av inkompetens. Så det är faktiskt inte så långt ifrån ett scenario och potentialen för övergrepp är mycket verklig.

En annan är hur Bush´s myndigheter verkar använda tragedier som en väg att ta ifrån rättigheterna från andra som trotsar rättvisan. De verkar försöka ödsla bort skyddet i alla lagliga fall. Naturligtvis försöker de binda detta till de s.k. kriget mot terrorismen. Det verkar väldigt cyniskt för mig att de använder nånting sånt här för att försöka få igenom saker som amerikanska folket aldrig skulle gå med på om de inte var så rädda.

En annan sak angående detta 'krig mot terrorism', det stör mig att sedan bombningen av de marina barackerna i Libanon, så har USA varit medvetna om att terroristernas mål är Amerika. De här attackerna fortsatte genom hela 1990-talet när Clinton var president. Där var det första World Trade Center bombningen 1993. Där var bombningen på en militärbas i Saudiarabien. Där var två bombningar av USAs ambassader i öst-Afrika. Där var en attack på US Navy fartyg COLE. Där var också andra incidenter som hände under 90-talet. Istället för att fokusera på att försöka lösa de här problemen så bryr sig politikerna och nyhetsmedia endast om Clintons sexliv. Republikanerna fokuserade på Clinton och Monica, istället för att försöka stoppa de här terroristaktionerna vilka kom att bli mer frekventa och förödande. Så det är intressant att se hur, efter 11 september-attacken, du inte hör republikanerna eller nyhetsmedia talar om hur de ska göra. De negligerade och gjorde ingenting för att lösa de här problemen när man kunde gjort det. Istället koncentrerade de sig på Clintons sexliv. Nu säger de att de måste slåss mot terrorismen för att göra världen säker. Det verkar inte uppriktigt för mig.

Vad som berör mig nu är att det verkar som om Amerikanska folket verkar ha glömt det här med dödsstraff efter 11 september. Jag har väldigt noga uppmärksammat för att se om media fortsätter att diskutera fallen där oskyldiga människor i dödslängan har blivit befriade. jag harr inte sett ett reportage angående det. Jag tvivlar allvarligt på att det plötsligt inte finns oskyldiga människor i dödscell efter 11 september. Nå, det finns fortfarande oskyldiga människor i dödslängan och det verkar ha blivit tillbakasatta nu. Ta det inte fel, jag vet att Bush inte är glad att alla dessa oskyldiga människor blev dödade i 11 september-tragedierna. Jag påstår inte det för en sekund, men du måste erkänna att de här tragedierna har hjälpt Bush enormt. Plötsligt är det ingen som talar om hur Bush stal valet (i slutet vann Gore med en handfull röster av ALLA valsedlar i Florida). Det är ingen diskussion om dödsstraffet nu. Det är inga diskussioner om en kvinnas rätt att välja. Ingen diskussion om stamcellsforskning. Ingen diskussion om hälsa. Diskussionen om hur ekonomin rasat sedan Bush blev president märks inte så nyheterna så mycket. Det verkar som om all uppmärksamhet ligger på vad som händer i Afghanistan. Kanske kan Bush tänja ut alltihop till nästa val så han kan ha sitt ämbete kvar 4 år till.

Det är allt jag har att säga för den här gången. Jag kommer tillbaka för att skriva mer mycket snart, snabbare än det tog den här gången. Jag hoppas du uppmärksammar vad myndigheterna försöker göra för 'att skydda dig'. Det är MYCKET allvarligt.

Fred,
Dean