01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48//49/

 


30-07-1995

Kolumn 6

Den här kolumnen skrevs för några veckor sedan och försenad. Anledningen är att Deans färgband till skrivmaskinen på något sätt försvann. Så vi höll den här tillbaka tills han kunde återkomma vilket inte har hänt än. Vi beslutade att publicera den här i förhoppning att han snart kan skriva igen.

Livet i dödslängan påminner om filmen 'Groundhog Day'. En dag är precis lik dagen innan och precis lik nästa dag som kommer. Det är några undantag. Om du har familj eller vänner som kommer på besök, så kanske du får tillfälle till besök. Och de gör också en visitation i cellblocken periodvis. Faktiskt hade de en förra veckan. De kommer in i din cell medan du har handfängsel och letar i alla dina tillhörigheter. Om du har en advokat, få du kanske ett besök av honom ibland. Förutom det, ena dagen är ganska lik den andra. Det är ingen skillnad på veckodagar och helger förutom att ingen post delas ut under helgerna.

Du kan skriva upp dig på en lista för att använda telefonen. Det är en telefon per däck, så 54 killar försöker konstant att få lite telefontid varje dag. Inte alla har någon att ringa till, men för dem som har det, så är det ständiga försök att få tid att använda telefonen.Telefonen sitter fast på en hjulförsedd kärra. och flyttas från cell till cell beroende på telefonschemat. Ibland händer det att du inte får använda telefonen om vakten, som jobbar på ditt däck, inte har lust att flytta telefonen när det är din tid eller om de råkar göra nånting annat.

När telefonen kommer till din cell, så öppnar de luckan och så drar du luren in till cellen och sträcker dig utanför för att slå numret. Vi kan bara ringa 'mottagaren-betalar'-samtal och telefonsystemet har en datoriserad operatör som kopplar samtalet. Jag är en av de lyckliga som har några vänner som jag på regelbunden basis ringer till. Jag tror att några av mina vänner hoppar till när de svarar i telefonen och det är en dator som frågar dem om de är villiga att betala för samtalet från mig. Naturligtvis så betonar datorn att jag ringer från Californiens statsfängelse. Under samtalet, blir din konversation avbruten varje 30-45 sekund av att datorn säger att detta är ett telefonsamtal från Californiens statsfängelse. Jag är van vid det, men jag tror verkligen att det stör några av mina vänner att ett samtal som de betalar för blir avbrutet på det här viset.

Post är en sak att se fram emot på det här stället, även om det tar lång tid innan den ges till mig efter det att den kommit till fängelset. Jag har haft brev liggande i postrummet upp till 6 veckor innan de getts till mig. För ett par år sedan, så sändes ett kort till mig, i början av december och när jag slutligen fick det var det slutet på januari. Under julen, så saktar posten av från dess vanliga 2-3 veckor, till 4-5 veckor. Jag vet inte varför det tar 2-3 veckor att öppna ett brev för att försäkra sig om att det inte innehåller smuggelgods.

Jag var tvungen att sluta skriva till några av mina vänner och större delen av familjen under åren, därför att några politiker hade idén att man skulle vara tuff mot kriminaliteten och gjorde fängelsestämpeln i stora, klara, röda bokstäver tvärs över kuvertet att det är från San Quentin statsfängelse. Jag hörde att ett par fångar, av över 100 000 som finns i Kalifornien, hade missbrukat posten, så politikerna: lösningen till allt är att upprätta en lag hellre än att ta itu med ett par stycken som missbrukar nånting.
P g a den röda stämpeln, har några av mina vänner bett mig att inte skriva till dem därför att det skapade problem för dem om när andra såg stämpeln. Jag slutade skriva till min familj därför att de lever i små städer och att få brev med San Quentin Statsfängelse stämpel på blev en källa till skvaller och försatte min familj i stor genans. Så jag har slutat skriva till dom.
Jag är säker på att min situation inte är unik. Då alla brev från fängelseinterner måste ha den stora röda stämpeln på sig, så är jag säker på att det effektivt skurit av många killar från deras vänner och familjer.

I dödslängan är besök tillåtna 4 dagar i veckan. Det brukade vara mer, men nu när det är så många fler killar här i längan, så skar de av på besökstimmarna. Så det är nu många fler besök på mycket mindre tid. Det är bara en specifik mängd folk tillåtna i besöksrummet, så när den väl är full, så tillåter inte vakterna fler besök. Jag hade en vän till mig som besökte mig hela vägen från England och hon blev avskuren efter en timme eller så. Onödigt att säga att hon blev upprörd, hon hade kommit hela den här vägen och fick avsluta besöket efter en kort stund. Besöksrummet är öppet från 08.00. till 14.00. Så snart din besökare kommer, så förväntas vakten komma och hämta dig och eskortera dig till besöksrummet. Men det är inte ovanligt för besökare att vänta i en timme eller längre innan vakten slutligen kommer och hämtar killen som de kommit för att besöka. Dessutom händer det att besökarna blir trakasserade av vakterna. Jag har hört om kvinnliga besökare som blir slagna av vakterna.
Jag avråder folk från att besöka mig därför att jag inte vill att människor jag tycker om ska komma hela den här vägen bara för att behöva ta emot bullshit. Dessutom vill jag inte exponera folk jag tycker om till en miljö som den här. Jag hör om folk som kommer till fängelset på besök, men på grund av allt de behöver gå igenom, så kommer de aldrig tillbaka igen. Och så är det i alla fängelser i Kalifornien, inte bara här i dödslängan.

Det får mig att tänka på ett par sakar. Fängelse och Criminal Justice experter håller alla med att en av nycklarna för att få en intern att komma ut och stanna ute, är att ha en familj och vänner när de är frigivna. Det är ingen hemlighet att den intern som har folk där för dem när de kommer ut har mycket större chans att stanna ute ur fängelset än de som kommer ut och inte har nån där för dem. Vad jag undrar om är varför de anstränger sig för att sätta upp en vägg mellan internen och dennes familj och vänner medan de är i fängelset. Det verkar logiskt att om systemet var verkligen seriöst att hålla internen utanför fängelset och få dem att göra allt som bara är möjligt för att försäkra sig om att det är starka band mellan internen och de som är nyckeln till att internen skall lyckas i den verkliga världen. Den enda lösningen jag kan komma på är att det avsiktligen går åt skogen.

Det verkar som om jag hamnat på sidospår här, så jag ska gå tillbaka för att tala om Dödslängan. En av sakerna som jag alltid frågas om är, hur är måltiderna här. Som jag nämnt i en tidigare kolumn, så serveras två måltider, frukost och middag. Frukost är vanligen flingor med nånting annat som ett kokt ägg eller ett par pannkakor, och naturligtvis favoriten: pulverpotatis täckt med sky.

Det är alltid en halvliter mjölk och kanske lite juice, eller ett äpple eller en apelsin. Middagen är ofta bönor, ris eller nudlar av nåt slag. En gång i veckan är det också antingen kyckling eller skivor av rostbiff, men för det mesta varm korv eller fiskpinnar. På några helger, som jul, så kanske de har en specialmeny. För några år sedan under julen, så serverade fängelset stek till alla. När jag hörde vad de skulle få, så såg jag fram emot det för jag hade inte ätit stek på åratal. Jag sov när matvagnen kom till min cell och jag steg otåligt ur sängen och stirrade genom gallren och nätet för att se vakten fylla på min tallrik. Jag borde nämna att alla måltider serveras på papperstallrikar och besticken är plastskedar och plastgafflar, såna man använder på picnick. Vakten gav mig min tallrik genom öppningen och jag satt på min brits för att äta. Vi har inga bord, så alla sätter tallriken på sina knän eller på sängen. Då det är vintertid, har jag byltat på mig långkalsonger och tröja plus ett par stora yllesockor och en luva på huvudet för att hålla mitt långa hår borta från mitt ansikte. Nyss uppstigen ur sängen, mitt hår var rufsigt och jag är säker på att jag såg ut som en vilde.

Eftersom tallriken är i papper och besticken i plats, är det omöjligt att skära nånting med dem. Så jag ser ut som en vilde, sitter här i min koj, böjd över min bricka som en hund som vaktar sitt ben, så hade jag min stek i ett stadigt grepp i mina händer när jag gnagde av det. Den här saken är segt som skoläder och det är verkligen svårt att få en bit av det.
Jag misstänker att den jävla kon dog av hög ålder. Jag sitter där gnagande på den här stycket kött, vakten serverar kaffe och stannar framför min cell och tittar in. Jag är fortfarande upptagen med att gnaga av den här saken, men jag betraktar honom i ögonvrån och jag kan se att hans ögon vidgas och han gör ett konstigt ljud när han tar ett steg från mina galler.
Jag är inte säker på varför, men jag får en nyfiken tillfredsställelse från att skrämma killen. Jag gissar att man for roa sig i dödslängan bäst man kan. Så, det är så våra måltider är . . . och en julhistoria som en bonus.

Jag har just läst vad jag skrivit och det tråkar ut mig. Jag är för lat för att göra om det, så jag hoppas att du kan hålla dig vaken genom det. Nu får jag sluta för den här gången.

Vi ses!
Dean